Homokmégy

2023. február 20.

Homokmégy lakossága

Homokmégy lakossága 1203 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Homokmégy
  • Lakosság: 1203 fő
  • Irányítószám: 6341
  • GPS koordináta: N46.489 E19.072
  • Terület: 70.32 km2
    • Ebből belterület: 2.51 km2
    • Ebből külterület: 67.81 km2

Homokmégy címere

Homokmégy címere

Címer eredete és jelentése

A kerek talpú pajzs kék mezejében, zöld halmon, egymással szembeforduló két természetes színű gólya, csőrükben tekergő aranyszínű kígyóval. A kék mezőben hat ház: három a pajzsfőben, kettő kétoldalt (a gólyák mentén), egy alul, középen (a cölöp mentén).

A zöld halom a Kalocsai Sárköz legmagasabb pontját, a „Halomi högy”-et jelképezi. A község első írásos említése is hozzá kötődik, miszerint 1061-ben I. Béla király a szekszárdi apátságnak adományozta a halomi uradalmat a hegyen épített királyi udvarházzal együtt. Ugyancsak itt találták meg 1936-ban azt a rovás feliratos csontlemezt, mely a honfoglaló magyarság máig egyetlen írásos emléke.

A két gólya és a szájukban tekergő kígyó az Őrjeg madárvilágának és a szállások között kanyargó dunai ártér élővilágának, tehát a község természeti környezetének a jelképe. Ugyanakkor a két gólya jelképezi a Kalocsával való 700 éves közös múltat – a kalocsai címer jelképei közül átmentve a két gólya -, valamint a homokmégyiek kalocsai eredetét.

A címerpajzsban szétszórtan ábrázolt hat ház a település szerkezetének jelképe. A déli kalocsai szállások közül hat lakott, különálló település található Homokmégy közigazgatási határán belül, nevezetesen: Homokmégy, Alsómégy, Hillye, Halom, Kiskecskemégy és Mácsai szállás.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben