Föld napja (április 22.) — Minden, amit tudnod érdemes (2024)

2023. szeptember 05.

föld napja - április 22.

Minden naptári év, hónap és nap különleges.

 • Magyar ünnepnapok
 • Nemzeti jeles napok
 • Világnapok

Az Ecoterra oldalon mindegyiket megtalálod!

Mikor van a Föld napja?

A Föld napját minden év április 22-én ünneplik világszerte.

Mióta rendezik meg a Föld napját Magyarországon?

Magyarországon 1990 óta rendezik meg a Föld Napját minden év április 22-én.

Mi az a Föld napja? Honnan indult a mozgalom?

Gaylord Nelson, Wisconsin állam junior szenátora, már hosszú ideje aggodalommal figyelte az Egyesült Államok romló környezeti állapotát. 1969 januárjában ő és sokan mások tanúi voltak egy óriási olajszivárgás pusztításának Santa Barbara (Kalifornia, Egyesült Államok) területén. A diák-ellenháborús mozgalom által inspirálva, Nelson szenátor azt akarta, hogy a diákok tiltakozó energiáját összekapcsolja az egyre növekvő közvéleményi tudatossággal a légszennyezés és a vízszennyezés kapcsán. Nelson szenátor a nemzeti médiában bejelentette egy „tanítási” program ötletét főiskolai campusokon, és meggyőzte Pete McCloskey-t, egy természetvédelmi szemléletű republikánus kongresszusi képviselőt, hogy legyen a társelnöke. Denis Hayest, egy fiatal aktivistát, toborozták a campusi tanítási programok szervezésére, és április 22-ét választották a rendezvény időpontjául, amely egy hétköznapra esett, a tavaszi szünet és a záróvizsgák közötti időszakban, hogy a legtöbb diák részt tudjon venni az eseményen.

Denis Hayes, egy amerikai egyetemista, 1970. április 22-én indította el azt a mozgalmat, amely a bolygó megóvását célozza. Az elmúlt évek során Hayes a megújuló energiaforrások elismert szakértőjévé vált. Kezdeményezésének elején már több mint 25 millió amerikai támogatta, és manapság a mozgalom világszerte elterjedt. A kezdeményezésben több mint ezer szervezet is részt vesz. A „Föld Napja” elnevezésű esemény arra hivatott, hogy tiltakozó akciókkal sensibilizálja az embereket a környezetvédelem jelentőségére.

1989-ben Kaliforniában Denis Hayes és csapata megalapította a Föld Napja Nemzetközi Hírközpontot. Havonta információs leveleket küldtek szerte a világba, azért, hogy április 22-én sokoldalú kezdeményezésekkel, mint például városi rendezvények, szabadegyetemi előadások, faültetési projektek vagy hulladék-újrahasznosítási programok, ünnepeljék meg a Föld Napját. Felhívásukra több mint 140 országban, 200 millió környezetvédelmi aktivista és civil szervezet reagált. Közösségek, iskolák és környezetvédelmi csoportok különféle programokkal tették ezt a napot világszerte ismertté és emlékezetessé.

Ahogy közeledett 1990, egy csoport környezetvédelmi vezető megkereste Denis Hayest, hogy ismét szervezzen egy nagyszabású kampányt a bolygóért. Ezúttal a Föld Napja globálissá vált, 200 millió embert mozgósított 141 országban, és a környezeti kérdéseket a világszínpadra emelte. A 1990-es Föld Napja jelentősen hozzájárult a világszerte folyó újrahasznosítási erőfeszítésekhez, és előkészítette a terepet a 1992-es Egyesült Nemzetek Föld Csúcstalálkozójához Rio de Janeiróban. Az esemény hatására Bill Clinton elnök a Polgári Szabadság Érdeméremmel – az Egyesült Államokban civil személyeknek adható legmagasabb kitüntetéssel – tüntette ki Nelson szenátort a Föld Napja alapítójaként.

Ma a Föld Napja világszerte az egyik legnagyobb szekuláris megemlékezésnek számít, amit évente több mint egy milliárd ember jelöl meg mint a cselekvés napját, amelynek célja az emberi viselkedés és a globális, nemzeti és helyi politikai változások előmozdítása.

A tiszta környezetért folyó küzdelem egyre sürgősebbé válik, ahogy a klímaváltozás pusztító hatásai napról-napra egyre nyilvánvalóbbá válnak.

Ahogy növekszik a tudatosság a klímaválságunkról, úgy erősödik a civil társadalom mozgósítása is, amely ma világszerte lázas állapotba került. A 2015-ben elfogadott Párizsi Egyezmény utáni alacsony szintű ambíció és a nemzetközi környezeti tétlenség miatt csalódottan a világ polgárai most felkelnek, és sokkal nagyobb mértékű cselekvést követelnek a bolygónk és annak emberei érdekében.

Az 1970-ben látott társadalmi és kulturális környezet ma ismét feléled – egy új és frusztrált fiatal generáció nem elégszik meg üres szólamokkal, hanem milliószám kifutnak az utcákra, hogy új utat követeljenek. A digitális és közösségi média ezeket a beszélgetéseket, tüntetéseket, sztrájkokat és mozgósításokat egy globális közönség elé tárja, egyesítve az aggódó polgárokat, mint még soha, és összehozva generációkat, hogy közösen nézzenek szembe az emberiség eddigi legnagyobb kihívásával.

a Föld napja

Hogyan tehetsz valamit a föld megmentéséért?

Válj hulladékharcossá

Egy műanyag palack akár 450 évig is lebomlik egy szeméttelepen. Mielőtt valamit eldobnál, gondold át, hogy újrahasznosítható vagy átalakítható-e.

Az amerikaiak által évente megtöltött szemétszállítók száma félútig érne a Holdig. A kartonból készült WC-papír hüvelyek két hónap alatt bomlanak le egy szeméttelepen. Egy műanyag palack sokkal tovább marad – akár 450 évig is lebomolhat! De ahelyett, hogy a szemétkosárba dobnád, ezeket az elemeket fantasztikus távcsövé vagy virágtartóvá alakíthatod. Mielőtt valamit eldobnál, gondold át, hogy újrahasznosítható vagy átalakítható-e. Korlátozhatod a hulladékot azzal is, hogy kevesebbet vásárolsz. Például, nézz szét a könyvtárban, mielőtt bemennél a boltba.

Ültess egy fát

A kutatók becslése szerint évente körülbelül 15 milliárd fát vágnak ki világszerte, tehát segíts ezt ellensúlyozni azzal, hogy ültetsz egy fát. A fák széndioxidot nyelnek el és oxigént bocsátanak ki, amit az emberek lélegeznek. Emellett menedéket és táplálékot is biztosítanak az állatok számára, például mókusoknak és baglyoknak. A fák árnyéka attól függően, hogy hol vannak ültetve, még a légkondicionálás szükségességét is csökkentheti a melegebb hónapokban. Mennyi indokra van még szükséged, hogy zöldbe borulj?

Kapcsold le a világítást

Az elektromosság megújuló forrásokból, mint a szél, a víz, a nap, sőt még az elefánttrágya is előállítható!

Valóban szükség van arra a lámpára, míg kint süt a nap? Az elektromosság nem csak úgy van – elő kell állítani valamiből. Sokszor fosszilis üzemanyagokból származik (mint a szén, az olaj vagy a földgáz), amelyek hozzájárulnak a klímaváltozáshoz. De az elektromosság megújuló forrásokból is származhat, mint a szél, a víz, a nap és még az elefánttrágya is! Bárhonnan is jön, próbálj meg elektromos energiát spórolni azzal, hogy csak azt használod, amire szükséged van.

Korlátozd a vízfelhasználást

A vízcsapot elzárva fogmosás közben naponta akár nyolc gallont is megspórolhatsz.

Úgy tűnhet, hogy mindenhol van, de a tiszta, iható víz egy korlátozott erőforrás. Valójában a Föld vizeinek kevesebb mint egy százalékát használhatják az emberek. (A többi vagy túl sós, vagy túl nehezen hozzáférhető.) A vízcsapot elzárva fogmosás közben naponta akár nyolc gallont is megspórolhatsz. Még több víz megtakarítása érdekében próbálj meg rövidebb ideig zuhanyozni (de mégis tisztulj meg!).

Ajánld fel az idődet

Szülői engedéllyel vállalkozz arra, hogy szemetet szedsz egy közeli parkban, indíts egy gyűjtőakciót újrahasznosítható tárgyakért, vagy szervezz egy környezetvédelmi témájú filmvetítést. A részvétellel és másokkal való együttműködéssel nem csak a Földnek segítesz – új barátokra is szert tehetsz!

Terjeszd az üzenetet

Beszélj a barátaiddal és családtagjaiddal arról, mit teszel, és kérd meg őket, hogy segítsenek. Elakadt a beszélgetés? Hozzátok össze mindenkit és kapcsolódjatok újra a természettel, például vegyétek fel az egyik „Menjünk ki a szabadba” kihívásunkat, vagy nézzétek meg a többi zöld tippet, amit megoszthattok. Minél többen cselekszenek, annál jobban jár a bolygónk!

Föld napja himnusza

A Föld Napja Himnusza

A Föld napja himnuszt itt lehet meghallgatni: http://lovesongtotheearth.org/

A szám elkészítésében az alábbi előadók vettek részt:

 • Paul McCartney
 • Jon Bon Jovi
 • Sheryl Crow
 • Fergie
 • Colbie Caillat
 • Natasha Bedingfield
 • Leona Lewis
 • Sean Paul

A Föld Napja dalszöveg (lyrics)

This is an open letter
From you and me together
Tomorrow’s in our hands now
Find the words that matter
Say them out loud
And make it better somehow

Looking down from up on the moon
It’s a tiny blue marble
Who’d have thought the ground we stand on
Could be so fragile

This is a love song to the earth
You’re no ordinary world
A diamond in the universe
Heaven’s poetry to us
Keep it safe
Keep it safe
Keep it safe
‘Cause it’s our world
It’s our world

It’s not about possessions,
Money or religion
How many years we might live
When the only real question
That matters is still a matter of perspective

Looking down from up on the moon
You’re a tiny blue marble
Who’d have thought the ground we stand on
Could be so fragile

This is a love song to the earth
You’re no ordinary world
A diamond in the universe
Heaven’s poetry to us
Keep it safe (Keep it safe, yeah 2x)
Keep it safe (Keep it safe, yeah)
(Keep Keep Keep it safe, yeah)
Keep it safe
Keep mama earth safe
‘Cause it’s our world
It’s our world

Badabang bang bang bang bang

See mama earth is in a crazy mess
I’s time for us to do our best
From deep sea straight up to everest
She under crazy stress
Unless you wanna be motherless
Clean heart
Green heart
Is the way I stress
Speediness and too much greediness
Six billion people all want plentiness (It’s our world)
Some people think this is harmless (It’s our world)
But if we continue
There’ll only be emptiness

Oh no nonono

This is a love song to the earth
You’re no ordinary world
A diamond in the universe
Heaven’s poetry to us (Heaven’s poetry to us)
Keep it safe (Keep it safe)
Keep it safe (Keep it safe)
Keep it safe
(Special paradise)

Let’s keep it safe

This is a love song to the earth
You’re no ordinary world
A diamond in the universe
Heaven’s poetry to us
Keep it safe
Keep it safe
Keep it safe
It’s our world
Keep it safe
It’s our world
It’s our world
It’s our world
‘Cause it’s our world

További világnapok

Kíváncsi vagy, milyen más ünnepnapok, nemzeti jeles napok és világnapok léteznek még?

Olvass tovább az Ecoterrán!

Ajánló