Létezik-e egyáltalán fenntartható kávé? A kávét millió csészével fogyasztjuk naponta, kávézókban, elvitelre, otthon, az irodában. Vannak, akik automata kávéfőzővel csinálják, míg mások még mindig a kotyogósra esküsznek. Egyeseknek a kapszulás kávé az igazi, de a kézi eszközökkel készült filterkávé is egyre népszerűbbé válik. Mennyire környezetszennyező a kávé és mit tehetsz azért, hogy fenntartható(bb)an kávézz?
Mennyire környezetszennyező a kávé?
A magyar utakon autózva nem igazán haladunk el kávéültetvények mellett. Ennek oka, hogy a kávé leginkább a Baktérítő és a Ráktérítő között érzi jól magát, a fő kávétermelő országok közé Brazília, Kolumbia, Vietnám, Indonézia tartoznak. A kávéfogyasztás tehát önmagában már attól környezetszennyező, hogy csakis export termékként tudjuk fogyasztani: a kávé több ezer kilómétert tesz meg hónapok alatt, mire a csészénkbe jut.
Persze nem a szállítás az egyetlen oka annak, hogy a kávézás legtöbbször nem fenntartható. Kávévásárlás során rengeteg szemetet termelünk, mert a legtöbb csomagolás műanyag, ami nem újrahasznosítható. Az üvegben kapható kávéra ez nem igaz – viszont ott az üveg előállítása szennyezi a környezetet. A papírtasakokban kapható, többnyire 250 grammos specialty kávék szintén tartalmazhatnak műanyagot, illetve a kevés gramm miatt gyorsabban fogynak, így több csomagolási hulladék keletkezik.
Ugyanez vonatkozik az elviteles kávéra is: a legtöbb elviteles papírpohár ugyanis ha nem is tartalmaz műanyagot, a pohárhoz adott ivólyukas tető szinte minden esetben műanyag.
A legkevésbé környezetbarát kávénak a kapszulás kávét tartjuk, hiszen minden 5 grammnyi kávé egy kis műanyag, vagy alumínium kapszulában található, ami aztán egy lefőzés után a szemétbe kerül. A kávékapszulát lefőzők közel 80%-a nem gyűjti a kapszulát, hanem a kukába dobja, így az újrahasznosítható alumíniumkapszulák sem kerülnek újrafelhasználásra.
Éppen ezért a világ egyik legzöldebb városa – Hamburg – 2016-ban betiltotta a kapszulás kávék fogyasztását (igaz, csak az állami szektor intézményeiben).
Van-e környezetbarát kapszulás kávé?
Környezetbarát kapszulás kávé létezik, hiszen most már lebomló kapszulákban is lehet kávét kapni. Viszont ezeknek is lassú a lebomlási ideje, és amíg le nem bomlanak, hatványozottan több szemét termeléséért okolhatók, mint szemes- és őrölt, tasakokban kapható társaik.
A fair trade kávé jelentése
A Fair Trade a tisztességes, méltányos kereskedelmi termékeket jelöli. Ez egy minősítési rendszer, amely öt elven alapszik:
- a gyermekmunka tilalmán,
- a méltányos árképzésen,
- a helyi közösségek és gazdaság fejlesztésén,
- a tisztességes munkakörülményeken,
- és a fenntartható környezeten.
A Fair Trade kávék tehát ellenőrzött körülmények között jönnek létre. A Fair Trade ellátási lánc alap ideológiája, hogy a legvégén a vásárló is részesévé válik a tisztességes piaci akciónak.
Forrás: KoffeinBox kávé webshop
A méltányos kereskedelem céja
A méltányos kereskedelem célja az, hogy a kávéültetvényen dolgozók életszínvonala növekedjen, a környezetszennyező anyagok kibocsátása pedig csökkenjen. Ez meg is valósul – de a gyakorlatban nagyon elenyésző még a Fair Trade kávék száma. Vannak olyan multinacionális vállalatok, akiknek van Fair Trade kávéja, amivel kvázi “letudják” ezt a szegments, az árbevételük javarésze viszont a hagyományos kávékészítésből és eladásból áll. Hosszú idő – és szigorúbb szabályozások – kellenek ahhoz, hogy ez a trend megváltozzon.