Vácduka

2023. február 20.

Vácduka lakossága

Vácduka lakossága 1761 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Vácduka
  • Lakosság: 1761 fő
  • Irányítószám: 2167
  • GPS koordináta: N47.7466 E19.2099
  • Terület: 8.4 km2
    • Ebből belterület: 1.15 km2
    • Ebből külterület: 7.25 km2

Vácduka címere

Vácduka címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű, vörössel és kékkel négyelt a pajzs. Az első, vörös mezőben lebegő helyzetű, arany hársfalevél. A második, kék mezőben lebegő helyzetű, leveles arany búzakalász. A harmadik, kék mezőben lebegő helyzetű ezüst heraldikai liliom. A negyedik, vörös mezőben lebegő helyzetű, ívesen szélesedő szárú és aljában szegvégű, ezüst apostoli kettőskereszt.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, íves aranyszalagon feketével nagybetűs VÁCDUKA felirat. A településnév előtt és után egy-egy díszpont.

Vácduka települést az oklevelek először 1295-ben említik, így az ezüst apostoli kettőskereszt nemcsak a lakosság katolikus vallását jelképezi, hanem utal arra is, hogy a község Árpád-kori. Az oklevelekből a Rátót nemzetség birtokossága tűnik ki, erre utal a vörös mezőben megjelenő arany hársfalevél. A búzakalász a régi pecsétképet idézi, mely mezőgazdasági jellegű.

A heraldikai liliom Szent Annának, a védőszentnek a jelképe.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben