Környezetbarát fűtési megoldások: a jövő zöld, vagy semmilyen

2023. április 19.

fűtésrendszer

Ahogy a világ lakossága növekszik, egyre nagyobb terhelést jelent az energiafogyasztás a bolygónk számára. Az energiatermelés hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsát ki a légkörbe, ami a globális klímaváltozás egyik fő okozója. Az emberiségnek ezért egyre inkább figyelmet kell fordítani az energiafogyasztás csökkentésére és az alternatív, környezetbarát energiára, illetve az új fűtési megoldásokra való áttérésre.

Fenntartható, környezetbarát fűtési megoldások: hőszivattyú vagy elektromos rendszerek

Többféle módon is megvalósítható a környezetbarát fűtés, például a fűtésrendszer kialakítása is lehet környezetkímélő, hozzájárulva a légszennyezés csökkentéséhez az alacsony károsanyag-kibocsátás révén. Azonban úgy is lehet környezetbarát megoldás, ha a működési elve és az energia előállításához használt anyag környezetbarát.

A mai technológiák közül két olyan környezetbarát fűtési módszer van, ami jó választás lehet az ökotudatos emberek számára:

  • a hőszivattyú, valamint
  • az elektromos fűtési rendszer.

Az előbbi esetében a hideg / meleg víz keringetése segítségével lehet otthonunkat hűteni és fűteni. Rendkívül hatékony a működése, családi házakban kifejezetten jól alkalmazható. Utóbbinak pedig számos alternatívája létezik.

Hőszivattyú: az ingyenes energiaforrás

A hűtő és a mosógép mellett a legtöbb háztartásban már mosogatógép és esetleg szárítógép is van. Ezek pontosan úgy működnek, ahogyan a hőszivattyú is, ami az energia bevitelével mozgatja a hőenergiát egyik helyről a másikra, miközben a közvetítő közeg lehűl, vagy felmelegszik.

A hőszivattyúk az energia akár 75 %-át a környezetből (pl. levegőből, vízből, talajból, vagy akár a szennyvízből) nyerik, míg a maradékot a villamos energia biztosítja. Több típusa létezik, például 

  • levegő-levegő hőszivattyú,
  • levegő-víz hőszivattyú, vagy
  • víz-víz hőszivattyú.

A levegő-levegő hőszivattyú, mint környezeti hőt hasznosító típusok telepítése talán a legkönnyebb, de mára a talajszondás rendszerek telepítése is jelentősen leegyszerűsödött.

Sokan tévesen még mindig úgy gondolják, hogy a hőszivattyúk csak meleg víz előállítására szolgálnak. Valójában a hőszivattyú-ciklus teljesen visszafordítható, és képes biztosítani az otthon teljes komfortját egész évben: télen a fűtést, valamint nyáron a hűtést. Mivel a talaj és a külső levegő mindig tartalmaz hőt, a hőszivattyú még a leghidegebb napokban is képes fűtést biztosítani és meleg vizet előállítani.

Elektromos kazán: az olcsó és fenntartható alternatíva

A hagyományos kazánok fűtőanyag égetése során termelik a hőenergiát, amit általában víz vagy gőz közvetítésével juttatnak el a fűtőtestekhez. Az elektromos kazán ezzel ellentétben elektromosság segítségével melegíti fel a fűtőbetéteket, ami átadja a hőt a fűtővíznek. Az elektromos kazán különösen ajánlott jól szigetelt, új építésű házakban, ahol nincs más lehetőség vagy engedély más típusú fűtésre.

Az új típusú elektromos kazán kompatibilis akár a radiátorokkal és a padlófűtéssel is, és extra funkciókkal is rendelkezhet, például wifire csatlakoztatható vagy távvezérelhető is lehet. Használata környezetbarát és robbanásveszélytől mentes. Továbbá víz a hőhordozója, így könnyen cserélhető más típusú fűtési rendszerre, akár napelemhez is csatlakoztatható.

A hagyományos radiátor és konvektor elektromos alternatívái

Ha valaki már megszokta volna a jól bevált, hagyományos radiátort, vagy konvektort, és nem szeretne egy teljesen új megoldásra váltani, akkor sincs probléma. Persze a szén-dioxid kibocsátást, a levegő szennyezését, a környezet és az egészség károsítását jobb megakadályozni. Napjainkban már olyan elektromos radiátorok és elektromos konvektorok is elérhetők a piacon, melyek szinte ugyanazt a megjelenést biztosítják – csak korszerűbb kivitelben, és nem utolsósorban környezetbarát, biztonságos és komfortos módon működve.

Infrafűtés: az új generációs, emberbarát fűtési megoldás

Az infra elektromos fűtés számos előnnyel rendelkezik. Könnyen és gyorsan kivitelezhető, hiszen nincs szükség semmiféle átalakításra, és jól variálható, alkalmazható lakásban, családi házban, nyaralóban és akár speciális épületekben is. Alapfűtésként és kiegészítő fűtésként is használható, de fontos ügyelni arra, hogy a fűtőpanel fűtési tulajdonságai illeszkedjenek az ingatlan tulajdonságaihoz.

Az infrafűtés tehát egy környezet- és emberbarát megoldás, mivel nincs égéstermék, jól párosítható megújuló energiával, és lehetőséget nyújt az energiatakarékosságra. Emellett a hő egyenletesen oszlik el a helyiségben, és nem szárítja a levegőt.

A gazdaságos és környezetbarát fűtési megoldások jelentik a jövőt

Rengeteg előnnyel bírhat tehát, ha valaki újragondolja otthona fűtését. Hiszen a hatékony energiafogyasztás alacsony számlákat, a környezetbarát fűtési alternatívák alacsonyabb szén-dioxid kibocsátást és a klímaváltozás mérséklését okozzák. Egy modern fűtési rendszer továbbá hosszú távú befektetésként is megállja a helyét, valamint élhetőbb környezetet teremt. Jogos a kérdés, hol van a kutya elásva? Nos, ez esetben talán sehol, hiszen a jövő minden szempontból elektromos!

Ajánló