Ne vegyél újat, gondolj az újrahasznosításra!

2023. augusztus 02.

Újrahasznosítás érdekében szerezz be néhány szerszámot, például egy asztali körfűrészt

Az olcsó tömegtermékek világában sokszor egyszerűbb valami kedvezőbb árú tucat terméket megvenni, aminek a minősége nem biztos, hogy jó és tartós. Azonban a konzumerizmus környezeti terhei hatalmasak és hosszú távon fenntarthatatlanok. Az újrahasznosítás jegyében cikkünkben olyan hasznos praktikákat osztunk meg, amelyekkel drasztikusan csökkenthető a túlfogyasztás. A környezettudatos, újrahasznosításra törekvő viselkedés az ökológiai lábnyomunk mellett, kiadásainkat is csökkentheti.

Az újrahasznosítás fontossága a fenntarthatóságban

Az Európai Bizottság hivatalos adatai szerint 2020-ban egy átlagos európai polgár 4,8 tonna hulladékot generált egy évben – ez 800 kilogrammal több, mint egy ázsiai elefánt tömege. Hogy mekkora hányadát hasznosítják újra a hulladéknak? A válasz meglepő! 2020-ban a szemét mindössze 39,2%-át hasznosították újra, 32,2%-át pedig hulladéklerakóba helyezték. Vannak tagállamok, ahol a szemét több mint 60%-a kerül hulladéktelepekre. A túlzott mennyiségű szemét generálása és a korszerűtlen hulladékgazdálkodás súlyos környezeti terhekkel járnak.

Az alábbiakban összefoglaltuk az újrahasznosítás legfontosabb előnyeit:

 • Az újrahasznosítással jelentősen csökkenthető az ipari folyamatokhoz szükséges energia. Például az alumínium újrahasznosítása 95%-kal kevesebb energiát használ, mint a nyersanyagból történő gyártás.
 • Az újrahasznosítás támogathatja a gazdaság működését is. Míg 10 ezer tonna szemét elégetéséhez mindössze 1 személy munkája szükséges, azonos tömegű szemét elégetéséhez 36 ember szükséges. Így kijelenthető, hogy az újrahasznosítás nagyobb munkaigénye miatt munkahelyeket teremt.
 • Az üvegházhatású gázkibocsátás jelentősen csökkenthető az újrahasznosítással. Ezzel támogathatjuk a klímaváltozás elleni küzdelmet.
 • Segíthet a nyersanyagok megőrzésében és csökkentheti a hulladékgazdálkodás területi igényét.

Az újrahasznosítás mellett fontos, hogy túlzott fogyasztásunkat tudatosan korlátozzuk. A következőkben ebben nyújtunk segítséget hasznos tanácsokkal.

Hogyan ültessük gyakorlatba a környezettudatosságot saját otthonunkban? Kidobás helyett…

Javítás!

Megsérült a konyhaszekrény? Billeg a dohányzó asztal? Megrepedt a csempe a fürdőkád mellett? A környezettudatosság jegyében a túlfogyasztás csökkentése nagyon fontos, így próbáljuk a bútorokat és ház körüli dolgokat megjavítani új termékek vásárlása helyett. 

Ezekhez persze kell némi barkácstudás és néhány szerszám is jól jön. Összegyűjtöttük azokat a szerszámokat, amelyet érdemes beszerezni a DIY javítási feladatokhoz. 

 • Biztonsági szemüveg: Szerelés közben sem szabad megfeledkezni a biztonságról. Egy védőszemüveggel elkerülhetünk számos veszélyes barkács balesetet.
 • Csavarhúzó készlet: Minden barkácskészlet elengedhetetlen része a csavarhúzó készlet. Válassz olyan terméket, amely rendelkezik a leggyakoribb bit fejekkel.
 • Csavarkulcs készlet: Legyen szó bútorok össze- és szétszereléséről, egyszerűbb vízszerelési feladatokról vagy egyéb barkács munkálatokról, a csavarkulcs készlet garantáltan jó szolgálatot fog tenni.
 • Fogó: Egy jó minőségű fogó évtizedeken keresztül segíthet a szerelési feladatokban. A sokoldalúság érdekében választhatsz olyan kombinált terméket, amely rendelkezik vágó résszel is.
 • Fúrógép: A bútorok javításakor és számos egyéb barkács feladatban szükség lehet fúrógépre. 
 • Kalapács: Egy szerszámos doboz sem lehet teljes kalapács nélkül – az univerzális eszköz nélkülözhetetlen az otthoni javítási munkálatokhoz.
 • Asztali körfűrész: Egy asztali körfűrésszel könnyen méretre vághatsz fa léceket. A lehetséges felhasználási módoknak kizárólag a kreativitás szab határt.
Újrahasznosításhoz asztali körfűrész az egyik leghasznosabb szerszám
Forrás: Freepik

Átalakítás!

Idővel változhat lakberendezési stílusunk, átalakulhat otthonunk megjelenése. Ilyenkor sokan megszabadulnak a régi bútoroktól és belsőépítészeti elemektől. Erre azonban nem feltétlen van szükség. Némi kreativitással és a fenti barkács eszközökkel könnyen átalakíthatók a megunt vagy idejét múlt vintage bútorok. Gyakran elegendő festeni vagy egy DIY projekt keretén belül modernizálni a régi darabokat új termékek vásárlása helyett. 

Kreatív újrahasznosítás (upcycling)!

A legkörnyezettudatosabb életvitelt folytató személyek is dönthetnek új bútorok és egyéb használati cikkek vásárlása mellett. Bizonyos esetekben az átalakítás nem lehetséges, de kár rögtön a kidobásra gondolni, érdemes a kreatív újrahasznosítással (angolul upcycling) kísérletet tenni. Ebben is jó szolgálatot tehetnek a fent felsorolt eszközök. Egy asztali körfűrésszel könnyedén alakítható a régi kerítés kutyaházzá, míg raklapokból egyszerűen készíthető impozáns kerti bútor.

Ajándékozás!

Nem lehetséges a javítás, átalakítás és upcycling sem? Ez esetben válaszd az ajándékozást! Az ismert online piacterek többségén beállítható a 0 Ft-os ár vagy ajándékozás opció. Így más háztartásban új életet kezdhet a megunt vagy kisebb hibával rendelkező bútor vagy egyéb termék.

Újrahasznosítás!

Amennyiben a fenti lehetőségek egyike sem elérhető, akkor törekedj a kidobásra szánt bútor újrahasznosítására. Ezt a legtöbb esetben ingyen megteheted az országszerte elérhető hulladékudvarokban.

Zákány Szerszámház: hatékony munkavégzés profi szerszámokkal

Megbízható szerszám webshop után kutakodsz a fenti eszközök beszerzéséhez? A Zákány Szerszámház Kft. 1988-ban indult családi vállalkozásként. A profi szerszámház azon dolgozik, hogy kiemelkedő feltételeket biztosítson ügyfelei számára. Folyamatos fejlődése annak is köszönhető, hogy nagy hangsúlyt fektet a vevői visszajelzésekre. A Zákány Szerszámház Kft mindent megtesz, hogy megbízható, gyors, precíz cég legyen és a legjobb árakon biztosítsa a szerszámokat, tartozékokat.

Ajánló