Így csökkenthető drasztikusan az autózás ökológiai lábnyoma

2024. április 05.

Az autós közlekedés komoly környezeti terheléssel jár.

Az autók környezetterhelésének túlnyomó része az üzemanyag-fogyasztás miatti légszennyezésből és az üvegházhatású gázok kibocsátásából származik. Bár a technológiai fejlődésnek köszönhetően jelentősen csökkent az új autók szén-dioxid emissziója, azonban az EU teljes CO2 emissziójának 16%-át továbbra is a személygépkocsik generálják. Szerencsére sokat tehetünk a környezetbarátabb autós közlekedés érdekében. Cikkünkben összefoglaltuk a legfontosabb tippeket.

6 egyszerű tanács, amellyel csökkenthető az autózás környezeti terhelése

Nincs kétség afelől, hogy az autós közlekedés jelentős környezeti terheléssel jár. Azonban a megfelelő stratégiák követésével, sokat tehetünk azért, hogy fenntartható legyen az autózás. Következzen pár tudományosan igazolt jó tanács!

Válassz alternatív közlekedési módokat, ha lehetséges!

Az Európai Gépjárműgyártók Szövetsége által közzétett jelentés szerint hazánkban az új autók átlagos CO2 kibocsátása 131,6 g / km – ez az érték jelentősen meghaladja az európai uniós átlagot. A használt autókat is figyelembe véve az átlagos karbonemisszió pedig 170 g / km körüli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy Budapest és Balaton között egy átlagos autó körülbelül 21,08 kg CO2-t bocsát ki. Míg egy Budapest-Pécs kirándulás során 40,22 kg szén-dioxidot enged a légkörbe egy átlagos gépjármű.

Amennyiben lehetséges, csökkentsd az autós közlekedést és válassz alternatív lehetőségeket. Ilyenek lehetnek a tömegközlekedési járműveket, melyek jóval kedvezőbb egy főre jutó CO2 emisszióval rendelkeznek.

Kerüld a csúcsforgalmat, ha megoldható!

Rugalmas munkaidővel rendelkezel? Nem időponthoz kötött programod van? Ez esetben érdemes elkerülni a csúcsforgalmat, amellyel nem csak időt takaríthatsz meg, de jelentős mennyiségű üzemanyagot is. A magasabb forgalmi leterheltségű kora reggeli órákban egy pár kilométeres autóút, akár tripla annyi időt is igénybe vehet. Ha lehetőséged van, válaszd a kevésbé forgalmas időszakokat vezetéshez! 

Válaszd a környezetbarát vezetési stílust!

Az Amerikai Energiaügyi Minisztérium jelentése szerint az agresszív vezetési stílus – amely gyakori gyorsítással és fékezéssel jár – jelentősen csökkentheti az üzemanyag hatékonyságot. Az állásfoglalás szerint az üzemanyag-pazarlás mértéke elérheti a 33%-ot autópályán és 5%-ot városi vezetés esetén. A jelentés másik érdekes megállapítása szerint, az üzemanyag-hatékonyság 7%-kal csökken minden 8 km/órás sebesség növekedéssel 100 km/óra menetsebesség felett.

Amennyiben szeretnéd megóvni pénztárcádat és a környezetet, kerüld a sportos vezetési stílust és törekedj a megfontolt és ökotudatos vezetésre.

Válassz elektromos autót, amennyiben lehetőségeid engedik!

Kevés olyan megosztó téma van autós körökben, mint az elektromos járművek környezeti terhelése. De vajon mit mond a tudomány ebben a kérdésben?

Az Amerikai Környezetvédelmi Ügynökség szerint:

“Az elektromos járművek élettartama alatti üvegházhatású gázok kibocsátása jellemzően alacsonyabb, mint egy átlagos benzinüzemű járműé, még a gyártást is figyelembe véve.”

Szakértői becslések szerint az elektromos autók üvegházhatású gázkibocsátása körülbelül 17-30%-kal alacsonyabb, mint a robbanómotoros járműveké. Amennyiben szeretnéd csökkenteni a közlekedésed ökológiai lábnyomát és lehetőségeid engedik, válassz elektromos járműveket!

Ügyelj a megfelelő guminyomásra!

Az előírttól eltérő guminyomás növelheti az üzemanyag fogyasztást és növelheti a CO2 kibocsátást. A Nemzetközi Automobil Szövetség 3800 európai autót vizsgált meg felmérése során, az eredmények pedig sokkolóak. A vizsgált autók 71%-a nem megfelelő nyomású abronccsal közlekedett, amelynek két súlyos környezeti következménye van:

Az EU-ban évente körülbelül 12 millió abroncs kopik el idejekorán, ez pedig drasztikusan emeli a szükségtelen fogyasztást.

Az optimálistól eltérő nyomás miatt az EU-ban évente 4,8 millió tonna CO2 kibocsátás keletkezik – ez több mint hazánk teljes éves karbonemissziója.

Ellenőrizd rendszeresen az abroncsnyomást! Ezt akár ingyenesen megteheted számos benzinkúton. 

Használj az évszaknak megfelelő abroncsokat!

Tudtad, hogy az évszaknak megfelelő abroncshasználat csökkentheti az amortizációt és javíthatja az üzemanyag-hatékonyságot? Két olyan előny, amelynek fontos ökológiai haszna lehet!

Eljött a gumi vásárlás ideje? Akkor fontold meg a Nexen nyári gumi beszerzését! A NEXEN TIRES több mint nyolc évtizedes tapasztalattal rendelkező, világszerte elismert gyártó. A kiváló minőségű és megbízható abroncsok rendszeresen a top mezőnyben szerepelnek független abroncs tesztek alapján. Olyan gyártók, mint a Hyundai, KIA, Ssangyong, Volkswagen, Skoda, Seat, Fiat és a Renault választja első szerelésnek a NEXEN TIRES abroncsokat.

Az autózás környezeti terhelésén némi odafigyeléssel tudunk javítani.
Forrás: Freepik

Gumi.hu: kedvező árak és villámgyors kiszállítás

Nyári gumi vásárlás előtt állsz? Akkor látogass el az Abroncs Kereskedőház Kft. webáruházába, a gumi.hu oldalra! A kedvező árak, széles választék és villámgyors kiszállítás mellett olyan kényelmi szolgáltatások várnak, mint a gumicsere és a gumi hotel!

Ajánló

Nincs találat

A keresett oldal nem található. Próbálja meg finomítani a keresést vagy használja a fenti navigációt, hogy megtalálja a bejegyzést.