Keszthely

2023. február 20.

Keszthely lakossága

Keszthely lakossága 18799 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Keszthely
  • Lakosság: 18799 fő
  • Irányítószám: 8360 , 8369
  • GPS koordináta: N46.7696 E17.2481
  • Terület: 75.98 km2
    • Ebből belterület: 10.51 km2
    • Ebből külterület: 65.47 km2

Keszthely címere

Keszthely címere

Címer eredete és jelentése

Keszthely címere nem szokványos: arany barokk keretben, égszínkék pajzsmezőben, aranykoronán egymással szemben álló ezüstszínű daru és aranyoroszlán. A daru fél lábával követ tart, a kétfarkú oroszlán jobb lábában kard. A barokk keretet felül és két oldalt lelógóan olajzöld, kibontott babérkoszorú díszíti. A keret felett, vitorlás stilizált képe, barna csónak ezüstvitorla és zászló az árboc tetején.

A város ma is használt címere a Festetics családhoz kötődik.

A város címerébe a családi címerből egy oroszlán került át, valamint a daru, már mint fő motívum. Hagyományos jelképként a bátorságot jeleníti meg az oroszlán, a város címerében pedig a végvári harcokra utal. A város XVII. századi pecsétjén is balra forduló kétfarkú oroszlán látható, amely karddal sújt a félhold felé. A daru általános szimbólumként a rómaiak óta az éberséget jeleníti meg. A monda szerint a lábával követ tart a daru; ha elalszik a kő kieseik a lábából és a koppanásra felébred. Konkrét szimbólumként szintén a végvári harcokra visszautaló jelképe a város címerének. A végvári harcokban az őrhelyekre, őrlesekre utal. A címerben szereplő 5 ágú korona egy nemesi koronát jelenít meg.

A Festetics család címeréhez képest új motívumként jelent meg a városi címerben a stilizált hajó, de nem függetlenül a Festetics családról. Népi etimológiája szerint a hajó a Phoenix gályát szimbolizálja, mint a Balaton legnagyobb hajóját vagy első hajóját. Ezen elképzelést több kutató is vitatja, mert a Phoenix gálya csak 1797-ben készült el, míg a város címerében már 1781-ben ábrázolva volt a vitorlás. Másik indokként hozzák fel, hogy a Phoenix gálya kétárbocos volt, míg a stilizált hajó csak egyárbocos. A kutatók ezért feltételezik, hogy a gálya az egyárbocos Kristóf gályát jelképezi, melyet 1753-ban Festetics Pál építtetett.

Heraldikailag szabálytalanul lóg be a címerpajzs elé a babérkoszorú, de a város régi címerének visszaállításakor a hagyományra való tekintettel a bírálóbizottság eltekintett ennek átrajzolásától.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben