Ökológiai lábnyom fogalma, számítása (teljes útmutató)

2023. július 26.

ökológiai lábnyom

Az ökológiai lábnyom egy viszonylag új koncepció — csupán néhány évtizedes. Ahhoz, hogy megértsük, először magával az ökológiai tudományával kell kezdenünk.

Maga az ökológia az élőlények és környezetük közötti kölcsönhatások tanulmányozása) egyre fontosabbá válik, mivel az emberi tevékenység lassan, fokozatosan, de folyamatosan megváltoztatja bolygónk természetes egyensúlyát.

Az évek során végeláthatatlan fogyasztásunk és hulladéktermelésünk tagadhatatlan sebeket hagyott a környezetünkön, az erdőirtástól kezdve a műanyaggal szennyezett óceánokig. Ezek a tevékenységek nem csak, hogy kiváltják, de egyre inkább felgyorsítják a globális felmelegedés egyre súlyosbodó jelenségét, amely az ökoszisztémákat és az emberi civilizációt is egyaránt fenyegeti.

E válság megértése megköveteli, hogy megismerjük azokat a konkrét kifejezéseket és döntő fontosságú intézkedéseket, amelyek a fenntartható jövő felé vezethetnek bennünket. Ez a cikk a Földre gyakorolt hatásunk bonyolultságában merül el, és olyan fogalmakat tár fel, amelyek kulcsfontosságúak világunk egyensúlyának helyreállítása szempontjából.

Ilyen például az ökológiai lábnyom.

De vajon:

 • Mi az ökológiai lábnyom?
 • Hogyan hangzik az ökológiai lábnyom fogalma?
 • Miként működik az ökológiai lábnyom számítás?
 • Melyik a leginkább megbízhatóbb ökológiai lábnyom teszt?

Minden, amit tudni akartál — egyetlen helyen.

Az ökológiai lábnyom fogalma

ökológiai lábnyom számítás

Az ökológiai lábnyom egy mutató, ami egy ország vagy tevékenység környezeti hatásait méri. Azt mutatja, hogyan használjuk — vagy túlhasználjuk-e — a Föld erőforrásait.

Ez a mutató jelzi, mennyi erőforrás, víz, levegő és termőföld kell egy társadalom életszínvonalának fenntartásához, beleértve az ipari termékek és élelmiszerek előállítását, valamint a hulladék kezelését. A mutatót múltbéli adatok alapján is lehet számolni, így a gazdasági változások környezeti hatása is modellezhető.

1996-ban William Rees kanadai ökológus alkotta meg az ökológiai lábnyom koncepcióját, melyet Mathis Wackernagel svájci várostervező részletezett disszertációjában Rees irányítása alatt. Munkájuk a fogyasztás, termelés és fejlődés fenntarthatóságát vette górcső alá.

Az ökológiai lábnyom összetevői

ökológiai lábnyom jelentése

Az ökológiai lábnyom méri egy populáció, szervezet vagy tevékenység környezeti hatását. Meghatározza, hogy mennyi természeti erőforrást használunk fel, és hogy mennyit tud a természet megújítani — gyakran az általunk fogyasztott vagy termelt hulladékhoz szükséges föld- és vízterület mennyiségében kifejezve.

Az ökológiai lábnyom fő összetevői:

 1. Élelmiszer-lábnyom: Megmutatja, mennyi termőföldre és halászterületre van szükség a fogyasztott élelmiszerek előállításához.
 2. Városi lábnyom: Azt az területet jelenti, amit az épületek, utak és egyéb infrastruktúrák foglalnak el.
 3. Erdő-lábnyom: A fa- és papírfogyasztásunkból származó területet jelzi.
 4. Szén-lábnyom: Megadja, mennyi erdőterületre lenne szükség a fosszilis tüzelőanyagok égetése során keletkezett CO2 kibocsátásának megkötéséhez.
 5. Gyapot-lábnyom: A gyapottermesztéshez használt területet jelenti.
 6. Halászterület lábnyoma: A tengerekben és édesvizekben folytatott halászat által igénybe vett területet mutatja.
 7. Legelő lábnyoma: Az állattenyésztéshez használt területeket jelöli.

Az ökológiai lábnyom kiszámítása rávilágít a fogyasztási szokásainkra és a Föld erőforrásainak terhelésére. Hangsúlyozza a Föld ökológiai korlátai közötti élet fontosságát.

Ökológiai lábnyom számítás

ökológiai lábnyom fogalma

Az ökológiai lábnyom kiszámítása számos tényező figyelembevételét igényli, és gyakran specifikus eszközökre vagy szoftverekre van szükség a pontos eredmény érdekében. Az ökolábnyom számítás célja annak meghatározása, hogy mennyi természeti erőforrásra és ökoszisztéma-szolgáltatásra van szükség egy adott életmód vagy tevékenység támogatásához. Itt egy általános áttekintés a folyamatról:

 1. Fogyasztás Meghatározása: Első lépésként fel kell jegyezni vagy becsülni a fogyasztott javakat és szolgáltatásokat. Ide tartozhat az elfogyasztott élelmiszer, energia, közlekedési módok, vásárolt áruk és keletkezett hulladék.
 2. Fogyasztás Területre Váltása: Minden fogyasztási típust a termék vagy szolgáltatás előállításához szükséges föld- vagy vízterület megfelelőjére konvertálnak. Például az elfogyasztott élelmiszer előállításához szükséges művelhető terület vagy az egyén szén-dioxid-kibocsátásának ellensúlyozásához szükséges erdőterület.
 3. Bontás Lábnyom Összetevőkre: Az előző lépésben kiszámított területeket az ökológiai lábnyom fő összetevőire osztják: szén, élelmiszer, lakhatás, áruk és szolgáltatások.
 4. Korrekció a Rendelkezésre Álló Biokapacitással: A biokapacitás egy biológiailag termelő terület erőforrás-előállító és hulladék-felvételi kapacitására utal. Az ökológiai lábnyomot a bolygó teljes biokapacitásával lehet összehasonlítani annak meghatározásához, hogy túllépjük-e a Föld természetes korlátait.
 5. Normalizálás: A termelékenységi különbségek miatt nem minden hektár egyenlő. Egy termékeny terület hektárja például több élelmiszert tud előállítani, mint egy alacsony minőségű terület hektárja. A kiszámítások gyakran korrigálnak vagy „normalizálnak” az ilyen különbségek figyelembevételére.
 6. Összes Lábnyom Kiszámítása: Összeadják az előző lépésekben meghatározott összes területet, hogy megszerezzék az összes ökológiai lábnyomot. Ezt az eredményt gyakran globális hektárban (gha) vagy akárban adják meg.
 7. Összehasonlítás a Föld Kapacitásával: Az ökológiai lábnyom teljes értékének összehasonlításával a Föld biokapacitásával megállapítható, hogy az adott életmód összhangban van-e a bolygó ökológiai lehetőségeivel, vagy hozzájárul-e annak túllépéséhez.

Így fest tehát az ökológiai lábnyom számítás folyamata. Az ökológiai lábnyom tesztelése, kiszámítása egyáltalán nem egyszerű.

A folyamat megkönnyítése érdekében a különböző szervezetek online kalkulátorokat fejlesztettek ki. Ezek az eszközök — ökológiai lábnyom tesztek — gyakran leegyszerűsítik a folyamatot átlagos értékek és szabványos becslések használatával. A Global Footprint Network például egy széles körben használt online ökológiai lábnyom-kalkulátort kínál: https://www.footprintcalculator.org/home

Mi a különbség a carbon lábnyom (szénlábnyom) és az ökológiai lábnyom között?

ökológiai lábnyom teszt

A szénlábnyom és az ökológiai lábnyom is a környezeti hatások mérésére szolgáló koncepció és mutató, de különböző aspektusokra és hatási mértékekre fókuszálnak.

 1. Szénlábnyom (carbon footprint):
  • Fókusz: Kifejezetten az emberi tevékenységek által közvetlenül vagy közvetve kibocsátott üvegházhatású gázok (főként szén-dioxid és metán) teljes mennyiségét méri.
  • Mérték: Általában ekvivalens tonna szén-dioxidban (CO2e) mérik.
  • Alkalmazás: Gyakran használják az egyes tevékenységek, termékek, egyének, szervezetek vagy országok szén-kibocsátásának értékelésére.
  • Cél: Segít megérteni és kezelni a globális felmelegedéshez és az éghajlatváltozáshoz való hozzájárulást.
 2. Ökológiai Lábnyom (ecological footprint):
  • Fókusz: Egy szélesebb mérőszám, amely magában foglalja egy egyén, közösség vagy szervezet teljes környezeti hatását. Tartalmazza a szén-kibocsátásokat, de más környezeti igényeket is, mint például az élelmiszer, víz, lakhatás és a hulladék felszívódásához szükséges terület mennyiségét.
  • Mérték: Gyakran globális hektárban (gha) vagy akárban adják meg, ami egy terület-súlyozott mérés, amely figyelembe veszi a különböző területtípusok bio-termelékenységét.
  • Alkalmazás: Arra használják, hogy értékeljék, mennyi Föld biokapacitást használ fel egy adott tevékenység vagy populáció, és összehasonlítsák a bolygó teljes biokapacitásával, hogy meghatározzák, vajon a Föld ökológiai lehetőségein belül élünk-e.
  • Cél: Segít megérteni az átfogó fenntarthatóságot, az ökológiai túllépést és az erőforrás-fogyasztást.

Vagyis míg a szénlábnyom kizárólag az üvegházhatású gázok kibocsátásával és azok éghajlatváltozásban betöltött szerepével foglalkozik, addig az ökológiai lábnyom átfogó képet nyújt az emberi tevékenység környezetre gyakorolt hatásáról. Beleértve az erőforrás-használatot, élőhely-változást és hulladéktermelést is.

A szénlábnyom lényegében az ökológiai lábnyom egy részhalmaza.

Hogyan csökkentehető a lábnyomunk?

szénlábnyom

Az ökológiai lábnyom csökkentése a mindennapi élet különböző területein fenntarthatóbb választások meghozatalát jelenti. Íme néhány gyakorlati lépés, amelyet tehetünk a környezetre gyakorolt hatásunk minimalizálása érdekében:

 1. Fogyassz kevesebbet, pazarolj kevesebbet:
  • Csak azt vásárold meg, amire tényleg szükséged van.
  • Válassz kevés csomagolású termékeket.
  • Javíts meg és használj újra dolgokat, ne dobd el azokat.
 2. Fenntartható étkezés:
  • Válassz növényi alapú étrendet vagy csökkentsd a hús fogyasztását.
  • Vásárolj helyi, szezonális és bio élelmiszereket.
  • Termelj néhány élelmiszert saját kertedben vagy közösségi területeken.
 3. Energiahatékonyság:
  • Használj energiahatékony készülékeket és izzókat.
  • Kapcsold ki a világítást, készülékeket és elektronikát, ha nem használod.
  • Szerelj fel napelemeket vagy használj zöld energiaszolgáltatókat.
 4. Vízmegtakarítás:
  • Javítsd meg az otthoni szivárgásokat.
  • Telepíts alacsony átfolyású WC-ket és zuhanyfejeket.
  • Gyűjtsd az esővizet a kertészkedéshez.
 5. Fenntartható közlekedés:
  • Járj gyalog, kerékpárral vagy használd a tömegközlekedést.
  • Oszd meg az autót vagy használj megosztott utazási szolgáltatásokat.
  • Válassz üzemanyag-hatékony vagy elektromos járműveket.
 6. Csökkentsd, használd és hasznosítsd újra:
  • Mindig újrahasznosítsd, ahol létesítmények állnak rendelkezésre.
  • Komposztálj szerves hulladékot.
  • Kerüld az egyszer használatos műanyagokat.
 7. Zöldítsd az otthonodat:
  • Használj természetes vagy újrahasznosított építőanyagokat.
  • Ültess fákat és tarts kertet a CO2 elnyeléséhez.
  • Telepíts szigetelést a fűtési és hűtési igények csökkentésére.
 8. Támogasd a fenntartható gyakorlatokat:
  • Vásárolj termékeket fenntartható politikával rendelkező cégektől.
  • Támogasd a fenntartható mezőgazdaságot és a fair trade termékeket.
  • Válassz felelősségteljes bankolást és befektetést.
 9. Utazz felelősségteljesen:
  • Válassz környezetbarát szálláshelyeket.
  • Csökkentsd a légi utazásokat vagy semlegesítsd szén-dioxid kibocsátásodat.
  • Támogasd a helyi gazdaságokat és tartsd tiszteletben a helyi ökoszisztémákat.
 10. Oktass és légy aktív:
 • Maradj tájékozott a környezeti kérdésekkel kapcsolatban.
 • Támogass vagy önkénteskedj környezetvédelmi szervezeteknél.
 • Érvelj a fenntarthatóságot előmozdító helyi és nemzeti politikák mellett.

Ezen területeken és másokon tett fenntartható választások jelentősen csökkenthetik ökológiai lábnyomodat. Fontos emlékezni arra, hogy sok ember kis, következetes lépései jelentős pozitív változásokat hozhatnak létre a környezetben.

Ökológiai lábnyom értékek a nagyvilágból

ökolábnyom

Az országok ökológiai lábnyoma, amelyet gyakran egy főre eső globális hektárban (gha) mérnek, jelentősen változhat a fogyasztási minták, az infrastruktúra és a terület-használati gyakorlatok alapján. 2021-es adatok alapján itt van néhány ország ökológiai lábnyomának becsült értéke:

 1. Egyesült Államok: 8,22 gha/fő
 2. Kanada: 8,26 gha/fő
 3. Ausztrália: 6,6 gha/fő
 4. Egyesült Királyság: 4,7 gha/fő
 5. Kína: 3,8 gha/fő
 6. India: 1,1 gha/fő
 7. Brazília: 2,8 gha/fő
 8. Németország: 5,1 gha/fő
 9. Oroszország: 5,8 gha/fő
 10. Dél-Afrika: 2,59 gha/fő

Magyarország becsüt ökológiai lábnyoma 2019-ben 2.92 gHA volt.

Az ökológiai lábnyom nemcsak egy ország lakóinak fogyasztását veszi figyelembe, hanem beleérti az exportra gyártott áruk fogyasztásával kapcsolatos adatokat is, valamint a szén-dioxid elnyeléséből és más szolgáltatásokból származó értékeket.

Érdemes azonban az egyéni fogyasztásodat is meghatározni, és úgy élni, hogy minél kisebb lábnyomot hagyj a jövő generációinak — egy marhahús elfogyasztásával például több százszor akkora lábnyomot hagysz, mintha salátát ennél — még akkor is, ha utóbbin almaecet, csípős szósz, más mártás (vagy mindez együtt) van szétlocsolva.

Amennyiben további — ehhez hasonló — témákra vagy kíváncsi, olvass tovább a környezetvédelem rovatunkban!

Ajánló