Szélerőmű

2023. március 23.

szélenergia

Mi az a szélerőmű?

A szélerőmű olyan berendezés, amely a szél energiáját használja fel elektromos áram előállítására. A szélerőművek általában magas tornyokra szereltek, amelyek tetején nagy lapátokból álló rotorok forognak. A szél a rotorokat forgatja, amelyek általában egy generátort hajtanak meg, amely elektromos áramot termel. A szélerőművek általában nagyobb területeken találhatók, és a megújuló energiaforrások egyik legfontosabb formáját képviselik.

Melyek a szélerőmű használatának előnyei?

1. Környezetbarát energiaforrás: A szélerőművek által termelt energia tiszta és környezetbarát, mivel nem bocsátanak ki szennyező anyagokat vagy üvegházhatású gázokat.

2. Megújuló energiaforrás: A szélenergia megújuló energiaforrás, ami azt jelenti, hogy a szél sosem fog elfogyni, és mindig rendelkezésre áll.

3. Alacsony üzemeltetési költségek: A szélerőművek üzemeltetése és karbantartása alacsony költségekkel jár, mivel nincs szükség üzemanyagra vagy más hagyományos energiaforrásokra.

4. Helyi energiaforrás: A szélerőművek telepítése lehetővé teszi a helyi energiaforrások kihasználását, ami csökkenti az energiaimportot és az energiafüggőséget.

5. Rugalmasság: A szélerőművek rugalmasan alkalmazkodnak a változó energiaigényekhez, és képesek gyorsan reagálni a változó időjárási körülményekre.

6. Hosszú élettartam: A szélerőművek hosszú élettartammal rendelkeznek, és akár 20-25 évig is működhetnek.

7. Gazdasági előnyök: A szélerőművek telepítése gazdasági előnyökkel járhat, mivel növelheti a helyi gazdaság fejlődését és munkahelyeket teremthet.

Szélenergia előnyei

A szélenergia a szél sebességének és mozgásának felhasználásával működik, és a megújuló energiaforrások egyik típusa. Nézzük meg a szélenergia előnyeit:

  1. Megújuló: A szélenergia egy megújuló energiaforrás, ami azt jelenti, hogy amíg a szél fúj, a szélenergia elérhető marad, és nem merül ki, ellentétben a fosszilis tüzelőanyagokkal.
  2. Környezetbarát: Nincsenek szén-dioxid kibocsátások vagy egyéb káros anyagok, amelyek a légkörbe kerülnek a szélenergia előállítása során, ezért kisebb a környezetre gyakorolt hatása.
  3. Alacsony üzemeltetési költség: Miután a szélturbinákat telepítették, a karbantartási és üzemeltetési költségek viszonylag alacsonyak.
  4. Energiabiztonság: A szélenergia csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagoktól való függőséget, növelve az energiabiztonságot és csökkentve a külső szállítóktól való függőséget.
  5. Helyi Munkahelyek: A szélenergia fejlesztése új munkahelyeket teremt a gyártás, telepítés és karbantartás területén.
  6. Integráció Más Megújulókkal: A szélenergiát más megújuló energiaforrásokkal, például a naperőművekkel együtt lehet használni, hogy folyamatos energiát biztosítson.
  7. Területi Rugalmasság: A szélenergia alkalmazható távoli vagy nehezen megközelíthető helyeken is, ahol a hagyományos energiaforrásokhoz való hozzáférés nehéz lehet.
  8. Tourismus és oktatás: Néhány helyen a szélerőművek turisztikai látványossággá válhatnak, vagy oktatási célokra használhatók a megújuló energia és a fenntarthatóság tanítása érdekében.
  9. Vízmegtakarítás: A szélerőművek nem igényelnek vízhűtést, ellentétben néhány hagyományos erőművel, így csökkentik a vízfelhasználást.
  10. Energiatárolás és -menedzsment: Az új technológiák lehetővé teszik a szélenergia tárolását és hatékony menedzselését, tovább növelve annak rugalmasságát és hatékonyságát.

Melyek a szélerőmű használatatának hátranyai?

1. Függőség az időjárástól: A szélerőművek csak akkor működnek, ha van elegendő szél. Ez azt jelenti, hogy az energiatermelésük változó és nem megbízható.

2. Zaj: A szélerőművek zajosak lehetnek, ami zavaró lehet a környezet számára.

3. Látvány: A szélerőművek nagy méretűek és látványosak, ami sok ember számára zavaró lehet.

4. Hatás a madárvilágra: A szélerőművek káros hatással lehetnek a madárvilágra, mivel a madarak összeütközhetnek a forgó lapátokkal.

5. Telepítési korlátok: A szélerőművek telepítésének számos korlátja van, például a megfelelő szélterület hiánya vagy a helyi szabályozások.

6. Karbantartás és javítás költségei: A szélerőművek karbantartása és javítása költséges lehet, és időnként leállásokat okozhat.

7. Energia tárolásának nehézségei: A szélerőművek által termelt energia tárolása nehéz lehet, mivel az energiatermelés változó. Ez azt jelenti, hogy más energiaforrásokra is szükség van az energiaellátás biztosításához.

Mennyire elterjedt Magyarországon a szélerőmű Európa más országaihoz képest?

Magyarországon a szélerőművek elterjedtsége az Európai Unió átlagánál alacsonyabb. Az Európai Unióban a szélenergia az összes megújuló energiaforrás közül a második legnagyobb arányt képviseli az energiafogyasztásban, míg Magyarországon az összes megújuló energiaforrás közül a szélenergia aránya a legkisebb. Azonban az utóbbi években Magyarországon is növekszik a szélerőművek száma és teljesítménye, és a kormány is támogatja a megújuló energiaforrások használatát.

Szélerőművek Magyarországon

Magyarországon jelenleg 37 különböző szélerőmű található, amelyek összesen 172 szélturbinától kapnak energiát, és az összes beépített teljesítményük 329 325 kW. Az ország északnyugati részén található a legtöbb szélerőmű, különösen a Komárom és Mosonmagyaróvár környéken, de néhány például a Tési-fennsíkon is megtalálható, mint Csetény és Szápár területén.

Üzemeltető / Engedélyes Elhelyezkedés Toronyszám (db) Beépített teljesítmény (MW) Értékesítés
Vill-KORR Kft Mosonszolnok 1 0.8 KÁT
Théra Bt. Mosonmagyaróvár 1 0.6 KÁT
Théra Bt. Mosonmagyaróvár 1 2 KÁT
Netpoint Bt Mosonmagyaróvár 1 0.6 KÁT
Netpoint Bt Mosonmagyaróvár 1 2 KÁT
Parcziga Kft Erk 1 0.8 KÁT
Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft Szápár 1 2 KÁT
Hoffer Kft. Mosonmagyaróvár 1 2 KÁT
Lenteam Kft Mosonmagyaróvár 1 2 KÁT
Harsányi 2004 Kft Mosonmagyaróvár 1 2 KÁT
MezőWind Kft. Mezőtúr 1 1.5 KÁT
Kavicsbánya Energia Kft. Mosonmagyaróvár 5 10 KÁT
N-Zoll Trans Kft Felsőzsolca 1 1.8 KÁT
Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft Csetény 2 4 KÁT
Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft Ostffyasszonyfa 1 0.6 KÁT
MOV-R H1 Szélerőmű Kft Levél 10 20 KÁT
MOV-R H1 Szélerőmű Kft Mosonszolnok 2 4 KÁT
Vill-KORR Kft Csorna 1 0.8 KÁT
Energia Csoport Mecsér 1 0.8 KÁT
Precíz Építőipari és Kereskedelmi Kft Bakonycsernye 1 1.8 KÁT
Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft. Sopronkövesd, Nagylózs 8 23 KÁT
Vienna Energy természeti Erő Kft. Levél 12 24 KÁT
Renerwind Energetikai Kft. Jánossomorja 5 10 KÁT
E-Wind Kft. Törökszentmiklós 1 1.5 KÁT
Windeo Kft. Ács 1 2 KÁT
Windeo Kft. Pápakovácsi 1 2 KÁT
Venteo Kft. Jánossomorja 1 1.8 KÁT
Tritom Kft. Vönöck 1 0.85 KÁT
Euro Green Energy Fejlesztő és Szolgáltató Kft. Bőny 13 25 KÁT
Pannon Szélerőmű Kft. Bábolna 7 15 KÁT
Vento Energetikai Villamosenergiatermelő Kft. Ács, Csém, Nagyigmánd 19 38 KÁT
Vento Energetikai Villamosenergiatermelő Kft. Ikervár 4 8 KÁT
Kaptár Szélerőmű Kereskedelmi és szolgáltató Kft. Kisigmánd, Nagyigmánd, 25 50 KÁT
Mistral Energetikai Villamosenergiatermelő Kft. Ikervár 13 26 KÁT
Mistral Energetikai Villamosenergiatermelő Kft. Ács, Nagyigmánd 18 36 KÁT
Kaptár „B” Energetikai Kft Lövő 1 2 KÁT
Bakonyi Erőmű Inota/Várpalota 1 0.25 Szabadpiac
EMSZET Első Magyar Szélerőmű Kft. Kulcs 1 0.6 Szabadpiac
Nagy-Ferenczi Kft Bükkaranyos 1 0.23 Szabadpiac
Lég-Áram Kft. Újrónafő 1 0.8 Szabadpiac
Szélerő Vép Nonprofit Kft Kft. Vép 1 0.6 Szabadpiac
E.ON Energiatermelő Kft Mosonszolnok 1 1.2 Szabadpiac

Melyik országokban a legelterjedtebb a világon szélerőmű használata?

A legelterjedtebb országok a világon szélerőmű használatában Dánia, Németország, Kína, az Egyesült Államok és Spanyolország.

Ajánló