Újszalonta

2023. február 20.

Újszalonta lakossága

Újszalonta lakossága 91 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Újszalonta
  • Lakosság: 91 fő
  • Irányítószám: 5727
  • GPS koordináta: N46.8 E21.5
  • Terület: 20.83 km2
    • Ebből belterület: 0.36 km2
    • Ebből külterület: 20.47 km2

Újszalonta címere

Újszalonta címere

Címer eredete és jelentése

A címer külső formájában és belső jegyeiben, hagyományőrző módon, a határon túli „anyaváros”, Nagyszalonta 1606-ban Bocskai Istvántól kapott ősi címerét idézi.

Csücskös talpú, hasított, alul vágott a katonai pajzs. A jobb oldali mező felső része vörös, melyben egy aranyoroszlán zöld mezőben áll, felette aranyszínű, emberarcú nappal. A vörös szín a vérzivataros múltat, valamint a jelenkor reményteli, erőt sugárzó lüktetését hivatott kifejezni, míg a címerállat az erőt, a kitartást és a mindennapi létért való küzdeni tudást sugallja. Kezében a három búzakalász a hit, remény és szeretet szimbólumai, ugyanakkor a település mezőgazdasági jellegét is tükrözi.

A bal oldali mező égszínkék terében aranyharang található, melyet a község lakossága adományozott a településnek. Így az az összetartozás, a vallási hovatartozás szimbóluma.

Az emberarcú Nap és a Hold a folytonosság, az élet, a jövő és megújulás, az egység biztosítékai.

A pajzsfőn ezüstszínű katonai sisak, melyen ötgyöngyös, leveles, aranyszínű királyi korona díszeleg. A koronából öt strucctoll emelkedik ki, fehér, piros, kék, piros, fehér színekben.

A sisak csúcsából leomló kétoldali címertakaró, díszes szalagok jobbról arany-kék, balról ezüst-vörös színűek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben