Klímavédelem hőszigeteléssel? Lehetséges!

2023. augusztus 28.

Hőszigeteléssel is harcolhatunk a klímavédelemért

A hőszigeteléssel kapcsolatban legtöbbünk első gondolata – természetesen – a kiadásaink csökkentése. Az elmúlt időszakban radikálisan megemelkedett energiaárak és a magyarországi támogatási politika változásai miatt a háztartások jó része jelentősen megemelkedett költségekkel szembesül. A hőszigetelés lehetőséget jelent a kiadásaink csökkentésére, de nem csak erre. A hatékonyan hőszigetelt ingatlanok kisebb energiaigénye ugyanis klímavédelmi szempontból sem elhanyagolható!

Energiaigény és klímavédelem

Az ingatlanok fűtésére felhasznált energia jelentős része fosszilis energiahordozók elégetéséből származik. A gázzal működő fűtésnél földgázt égetünk el az energiatermelés érdekében, üvegházhatású szén-dioxidot termelve. Bár az elektromos fűtés esetén még lehetőség van rá, hogy az áram megújuló energiaforrásból származzon, az erőművek építése és a hálózat üzemeltetése szintén szén-dioxid-kibocsátással jár. A fatüzelésű kályhák esetén mondhatjuk, hogy ideális esetben a növények által megkötött szén jut vissza a légkörbe, azonban a fát is ki kell vágni és legtöbbször jó pár kilométert szállítani is kell.

Spórolj a klímán a klímáért

A fűtés azonban nemcsak az egyetlen ludas. A forró nyarak miatt a házak és lakások jelentős részében egyszerűen nem lehet megmaradni légkondícionáló nélkül. A klíma pedig szintén kifejezetten sok áramot fogyaszt. Ha szigetelve van az ingatlan, akkor a klíma is jóval kevesebbet fogyaszt!

A legkörnyezetkímélőbb tehát az az energia, amit nem használunk el. Az alacsony energiaigényű házak ezért jelentik a legjobb megoldást. Nemcsak a pénztárcánkat, hanem a környezetet is kímélik, és hosszú távon rengeteg szén-dioxid légkörbe kerülését akadályozzák meg.

Hőszigetelés: az alacsony energiaigény kulcsa

Bár az energiafelhasználás sok mindentől függ (pl. az ingatlan alapterülete, belmagassága, időjárás, szellőztetések gyakorisága, belső hőmérséklet és ingadozásai), az egyik legmeghatározóbb tényező még mindig a hőszigetelés.

Az igazán hatékony hőszigeteléshez több feltételnek is teljesülnie kell:

  • Az összes fő felületnek szigetelve kell lennie (falazat, tető, pince). A hő ugyanis a kisebb ellenállás irányába mozog, így a homlokzati hőszigetelés ellenére is könnyen elszökik a pince felé például.
  • Sokat számít a nyílászárók megfelelő hőszigetelési képessége, illetve az is, mekkora részét teszik ki a falfelületeknek.
  • A hőhidak nagymértékben csökkentik a hőszigetelő rendszerek hatékonyságát, mert elszökik rajtuk keresztül a meleg. A kialakításkor mindenképp ügyelni kell rá, hogy ne hozzunk létre hőhidakat.

A gond azonban az, hogy bizonyos felületek nagy terhelésnek vannak kitéve. Ilyen például a lábazat, amit a víz és a talajmenti fagy mellett mechanikai behatások is gyakran érnek. A hagyományos hőszigetelő lapok azonban nem képesek ellenállni ezeknek a hatásoknak.

XPS lap: ideális számos hőszigetelési igényre

Az XPS lap a jól ismert EPS (hungarocell) lap nagytestvére. Ugyanúgy polisztirolból készül, de extrudálással. Így egy zárt cellás, hasonlóan jó hőszigetelő anyagot kapunk, amely ugyanúgy könnyű, könnyen vágható és jól vakolható. Az XPS lap azonban jóval többet tud ennél!

Az XPS lap előnyei az EPS lappal szemben:

  • Vízfelvétele nagyon alacsony, ezért ellenáll a víznek és a fagynak
  • Nyomószilárdsága magas, ellenáll a mechanikai hatásoknak, ütéseknek
  • Ellenállnak a természetben előforduló savaknak és lúgoknak

Az XPS lap alkalmazási területei

Az XPS lap ezért számos olyan alkalmazási területre ideális, ahol az EPS lap nem tudna helytállni:

  • Lábazati hőszigetelés
  • Pincefalak külső hőszigetelése (4 méter mélységig)
  • Talajon fekvő kis és átlagos terhelésű padlók hőszigetelése
  • Bennmaradó zsaluzat
A hőszigetelés rögzítéséhez dübeleket kell használni, hogy kellően stabil legyen
Forrás: Masterplast

Az XPS lapok az egyszerűbb megkülönböztetés érdekében színesek. Hátrányuk az EPS-hez képest csupán annyi, hogy költségesebbek. Ezzel együtt a magasabb árral is hosszú távon megtérülő befektetést jelentenek.

XPS lap vastagságok: melyik mire jó?

A szükséges vastagság függ az alkalmazási területtől. Nem mindegy ugyanis, milyen típusú és vastagságú falazatot kell szigetelni. A legjobb, ha az általunk megbízott szakemberre bízzuk a vastagság kiválasztását.

Ezzel együtt az XPS 2 cm lapok általában a kismértékű hőszigetelést igénylő esetekben ideálisak. Ha például kis terhelésű padlókat szigetelünk, remek választás lehet.

Az XPS 5 cm lapok ennél nagyobb mértékű szigetelést nyújtanak. Jó szolgálatot tehetnek lábazatoknál, lapostetők esetén is.

Összefoglalás

A megfelelő hőszigetelés tehát nemcsak a pénztárcánkat, de a környezetet is kíméli. Az XPS lapok pedig mechanikai tulajdonságaiknak köszönhetően olyan felületek hőszigetelésére is alkalmasak, amelyeket EPS-sel nem ajánlott szigetelni (például a lábazat). Így tartós és gyenge pontok nélküli hőszigetelési rendszert építhetünk.

Ajánló