Miért fontos regisztrált villanyszerelőt alkalmazni?

2023. szeptember 05.

regisztrált villanyszerelő

Ahogy egyre bővül a nagy fogyasztású elektromos eszközök halmaza (napelemek, elektromos autók), úgy alakul át az elektromos és villanyszerelői piac is világszerte. A megnövekedett teljesítmény és fogyasztás miatt sok esetben már nemcsak hogy nem szabad, de kifejezetten tilos saját magunknak bizonyos villanyszerelési munkákat elvégezni, mert a beavatkozások életveszélyesnek minősülnek.

Ezért az elmúlt években jelentősen átalakult a villanyszerelőkre vonatkozó szabályozás.

Ha regisztrált szerelőre bízzuk a házunk villamos hálózatának kiépítését, átalakítását, bővítését, akkor biztosak lehetünk, hogy a kivitelezés a hatályos előírások szerint és szakszerűen történik majd.

villanyszerelés

Jelenlegi szabályok

A szabályok szerint a fogyasztásmérő hely (tehát a szekrény) és annak kiegészítői a fogyasztó tulajdonát képzik. Vagyis ezek a rendszerhasználóé. De a mérőhelybe szerelt fogyasztásmérő már a szolgáltató (az elosztói engedélyes) tulajdona. Az elosztóknál pedig van egy országos szintű vizsgarendeszer a regisztrált villanyszerelők számára. Természetessen sok szerelő csak bizonyos területen szokott dolgozni, vannak akik vidéken, mások egész Pest megyében vállalnak munkát, de akad regisztrált villanyszerelő Budapesten is.

A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság (MEE VET) olyan alapjogosultságot biztosít a villanyszerelő számára, amely az egész országra biztosítja a villanyszerelési lehetőséget új mérőhelyek létesítése esetén. Ezen felül pedig létezik az ASZR (ajánlott szerelői rendszer) is, ahol olyan szakembereket találunk, akik meglévő mérőhelyeken is jogosultak plombák (elosztói engedélyes zárópecsétek) eltávolítására előzetes bejelenetést követően. Tehát nekik lehetőségük van már meglévő mérőhelyen szabványosítást, bővítést, áthelyezést vagy akár hibaelhárítást is végezni.

Mikor szükséges regisztrált villanyszerelőt igénybe venni?

Regisztrált villanyszerelőt az alábbi esetekben kell igénybe venni:

  • óraszekrény szabványosítás
  • fázisbővítés
  • teljesítmény (amperbővítés)

Óraszekrény szabványosítása

A mai szabványok szerint már nem elfogadottak az elavult fa házas villanyóra szekrények. Az áramszolgáltatók gyakran csak akkor hívják fel erre a figyelmet, ha az ügyfél új áramtermelő egységet, például napelemes rendszert, szeretne a hálózathoz csatlakoztatni. A modern, szabványos óraszekrények ma már műanyagból készülnek, és ezekbe kerülnek az új villanyórák a szabványosítási folyamat során. Ezt folyamatot mindenképp egy regisztrált villanyszerelőre és

Fázisbővítés

Fázisbővítés azt jelenti, hogy az egyfázisú elektromos hálózatot három fázisúre alakítják át. Ez különösen akkor válik fontossá, ha például napalem telepítés során olyan napelemes rendszert telepítenek, amelynek működéséhez 2,5 kW-nál erősebb inverter szükséges.

Amperbővítés

Amperbővítésre például napelemek telepítése során is szükség lehet, mert az újonnan tervezett inverter áramigénye jelemmzően meghaladja a régebbi házakban kiakalított rendszer áramellátását. Ha például az inverter teljesítménye 10 kW, akkor ez 10.000 wattot jelent. Ha ezt elosztjuk 230 volttal, akkor körülbelül 43,4 amper szükséges, tehát legalább 44 amperes áramellátásra van szükség az inverter működéséhez.

Ajánló