Sárisáp

2023. február 20.

Sárisáp lakossága

Sárisáp lakossága 2726 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Sárisáp
  • Lakosság: 2726 fő
  • Irányítószám: 2523
  • GPS koordináta: N47.6745 E18.6811
  • Terület: 14.22 km2
    • Ebből belterület: 2.57 km2
    • Ebből külterület: 11.65 km2

Sárisáp címere

Sárisáp címere

Címer eredete és jelentése

A címer lekerekített, hegyes végű háromszögű címerpajzs 4 részre osztott címermezőkkel.

1) A rómaiakat és az általuk alapított QUADRIBURG települést egy vörös lánggal égő aranyszínezésű római mécses ábrázolja. A mécses fogóját az ókeresztény ábrázolásokban gyakran használt KRISZTUS-monogram díszíti, amely egyúttal a helyi lakosság túlnyomó részének római katolikus vallását is szimbolizálja. A mécses égő lángja a község folytonos megújulását és élni akarását fejezi ki. Az ábrázolt mécses a címerpajzs jobb felső mezőjében égszínkék háttérben látható.

2) A címerpajzs bal felső mezőjében a község nevének 1181-es első említésére utalóan az Árpád-házi királyok címerére emlékeztető, vörössel és ezüsttel ötször vágott címerkép.

3) A jobb első címermezőben a közel két évszázados bányászkodásra utalóan a hagyományos „bányász-színek” és ábrázolások szerepelnek. Vörös mezőben a feketén megjelenített „bányászjelvény”: az ék és a kalapács láthatók.

4) A bal alsó címermezőben ugyancsak égszínkék mezőben egy aranyszínezetű búzakalász szerepel. Ez az ősi jelkép a múltban és a mában folytatott mezőgazdasági tevékenységet, valamint az örök életet és a település történelmi folyamatosságát óhajtja kifejezni.

A címerpajzs címermezőinek égszínkék, vörös és ezüstszínezése a községben jelentős számban élő szlovákságra és az 1946-ban Szlovákiába áttelepült rokonaikra utalnak.

A címerpajzs kiegészítő eleme a pajzs fölé helyezett ötágú leveles aranykorona és a pajzs alatti kék szalagdíszítés a község nevének, az 1181-es első írásos említésével és az 1997-es felavatás aranybetűs felirataival.

Az ötágú aranykorona sem méltóságot, sem rangot nem jelképez. Kizárólagosan díszítő szerepe van.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben