Pap

2023. február 20.

Pap lakossága

Pap lakossága 1696 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Pap
  • Lakosság: 1696 fő
  • Irányítószám: 4631
  • GPS koordináta: N48.2129 E22.1448
  • Terület: 17.15 km2
    • Ebből belterület: 1.69 km2
    • Ebből külterület: 15.46 km2

Pap címere

Pap címere

Címer eredete és jelentése

Pap község címere álló, csücskös talpú negyedelt pajzs, a közepén ráhelyezett boglár pajzzsal. Címerképei a földi valóságból vett alakok: gabonakéve, szőlőfürt templom és dombok, valamint a község volt birtokos bárói családjának címeralakjai: vörös szív, közepéből kinövő strucctollal és 16 sugaras nap.

A csücskös talpú szívpajzson, a kék mező közepén zöld hármashalmon helyezkedik el, melyen a község református temploma áll. Alatta zöld hármashalom a dombos vidéket jelzi.

A nagy pajzs: 1, jobb felső veres mezőben arany fémszínnel 16 sugaras aranynap látható.

A tőle balra lévő: 2, kék alapon vörös (tollas) szív, a legkorábbi (1785) fentmaradt községi pecsétnyomat egyetlen motívuma. Valószínűleg a Muraniczi HORVÁTH (Moón) bárói családra utal, akik Pap utolsó birtokosai voltak, s közel két évszázadon át éltek e vidéken. Lásd: Nagy Iván (báró Muraniczi HORVÁTH Gedeon, szül. Pap 1831. máj. 7.)

3, A jobb alsó ezüstmezőben természetes színű szőlőfürt látható. A szőlőtermesztés hagyománya a XIX. század elejére vezethető vissza.

4, A bal alsó vörös mezőben arany fémszínnel 3 szálból gabonakéve látható, amelynek termesztése a község földművelő voltára utal.

A címerpajzs alatt elhelyezkedő szimmetrikusan hullámzó ezüstszínű legendaszalagon fekete színű a község neve: PAP.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben