Múzeumok Budapesten: A legjobb tárlatok és kiállítások (2024)

2023. szeptember 11.

Érdekes múzeumok Budapesten: a Magyar Nemzeti Galériát vétek lenne kihagyni!

Budapest sokszínűsége nem csupán a különleges emlékműveknek és építészeti remekműveknek köszönhető, hiszen a magyar főváros számos kulturális intézménynek és kiállításnak is otthont ad. Mi mindent érdemes meglátogatni? Listánkból megtudhatod, melyek azok a múzeumok Budapesten, amelyeket vétek lenne kihagyni egy városnéző túra során.

Minden, ami múzeum: Budapest legfontosabb tárlatai

Minden városnak vannak ikonikus kulturális központjai, ahová a turisták kötelező jelleggel elzarándokolnak, hiszen így ismerhetik meg igazán az ország kultúráját. Következzenek hát a legismertebb múzeumok Budapesten.

Magyar Nemzeti Múzeum 

A Magyar Nemzeti Múzeum egykor a Habsburgok elleni 1848-as forradalom epicentruma volt, hiszen a lépcsőjén gyülekeztek a felkelők, és itt ülésezett a népképviseleti országgyűlés felső háza is. Ma ez az ország legnagyobb múzeuma, amely az őskortól a kommunista korszakig terjedő régészeti leletek és relikviák kiterjedt gyűjteményét mutatja be. A Budapesti Történeti Múzeummal ellentétben ez a múzeum túlmutat a fővároson, és Magyarország és a Kárpát-medence teljes történelmét felöleli.

Szépművészeti Múzeum

A budapesti Szépművészeti Múzeumban olyan világhírű művészek alkotásai találhatók, mint Raffaello, El Greco és Dürer, de az ókori egyiptomi és görög műtárgyak lenyűgöző gyűjteményében is gyönyörködhetsz itt. A múzeum fénypontja a román kori csarnok a középkori magyar művészet által inspirált freskókkal. Az 1900-as évek elején épült Román csarnok súlyos károkat szenvedett a második világháború során, amelyet 2018-ban helyreállítottak, majd 70 év után ismét megnyitottak a nagyközönség előtt.

Magyar Nemzeti Galéria

A Budai Várban található Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet történetét mutatja be a középkori gótikus triptichonoktól és szobrászattól kezdve a második világháború utáni absztrakt művészetig. A múzeum kiemelt látnivalói közé tartozik a várkupolából nyíló kilátó, Csontváry Kosztka Tivadar festményei, valamint az olyan magyar impresszionisták munkái, mint Szinyei Merse Pál, Rippl-Rónai József vagy Vaszary János.

Néprajzi Múzeum

A 150 éves Néprajzi Múzeum elsősorban a magyarság hagyományos kultúrájával foglalkozik. A gyűjtemény eredetileg a Nemzeti Múzeumhoz tartozott, de időközben a néprajzosok lelkesedésének köszönhetően önálló intézménnyé nőtte ki magát. A múzeum az évek során többszöri költözködés után 2022-ben végre megtalálta állandó helyét a Városligetben, ahol a 250 000 néprajzi tárgyból álló jelentős gyűjteménynek csak egy része látható, köztük afrikai és távol-keleti tárgyakkal. Rengeteg hollywoodi kasszasikernek adott már otthont, köztük romantikus filmeknek mint az Evita, vagy akár akciófilmeknek mint a Da Vinci-kód.

Magyar Zsidó Múzeum

A Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár a 20. század elején jött létre azzal a céllal, hogy bemutassa a zsidó közösséget a látogatóknak. Első önálló épülete 1931-ben épült fel, amikor a Dohány utcai nagy zsinagóga és a mellette lévő telek beépítésre került. Állandó kiállításuk a judaizmus alapjait, a zsidó mindennapokat, ünnepeket és életciklusokat mutatja be. 

Magyar Természettudományi Múzeum 

A Magyar Természettudományi Múzeum a Ludovika Katonai Akadémia történelmi épületében található, amelynek állandó és időszaki kiállításain megismerheted a Kárpát-medence természeti világát és ásványait múzeumpedagógiai programok segítségével. Az intézmény egyben fontos kutatóközpont is, és több mint 10 millió tárgyból álló gyűjteménnyel rendelkezik.

Érdekes kiállítások Budapesten: a Szépművészetiben biztosan találsz kedvedre valót.
Készítette: Vadaro

Különleges múzeumok Budapest területén

Érdekes múzeumokból nincs hiány Budapesten, amelyek közül ízelítőként bemutatunk néhány különlegességet.

Sziklakórház Atombunker Múzeum

A budapesti Sziklakórház egy kórházból lett emlékhely, amely komor mementót állít a háború borzalmainak. A létesítményt 1944-ben nyitották meg, hogy kórházként szolgáljon a légitámadások során megsérült magyar civilek, majd végül a katonák számára is. Az épületet 2007-ben újították fel, hogy végül 2008-ban megnyissa kapuit a nagyközönség előtt.

Terror Háza

Budapest egyik leglátogatottabb múzeuma részletesen bemutatja az 1950-es évek kommunista rendszere által elkövetett rémtetteket. A Magyar Nyilaskeresztes Párt és később a kommunista titkosrendőrség is ugyanezt az épületet foglalta el, és használta fogva tartásra, kihallgatásra és kínzásra. A kommunista rendszer kegyetlensége régi híradófilmeken, túlélőkkel készített interjúkon és kurátori tárgyakon keresztül elevenedik meg.

Budapest múzeumok és kiállítások tömkelege közül válogathatsz.
Készítette: Hospital in the Rock Marketing

A legizgalmasabb budapesti múzeumok

Ha még mindig nem találtad meg az igazit, adunk még két tippet, hogy hová látogass el, ha valami kuriózumra vágysz Budapesten.

Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum

A Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum az ázsiai művészet és kultúra szépségeit bemutató budapesti múzeum, amelyet névadója 1919-ben alapított az utazásai során összegyűjtött csodálatos ázsiai műalkotásokból. Megtalálhatóak itt többek közt kínai és japán kerámiák, porcelánok, textíliák és szobrok, indonéz wayang-bábok, valamint tibeti és mongol tekercsképek is.

Földalatti Vasúti Múzeum

Az 1975-ben megnyitott Földalatti Vasúti Múzeum Európa első földalatti vasútjának állít emléket. A vonalat 1896. május 2-án avatták fel, majd 1996-ban, a centenárium alkalmából a vonal teljes földalatti szakaszát és a múzeumot is felújították.

Budapest múzeumai kulturális kincsestárak, melyek betekintést nyújtanak Magyarország történelmébe és művészetébe. A kultúra iránt érdeklődők számára a magyar online casino lehetőséget biztosít, hogy a kulturális élmények mellett a játék örömét is megtapasztalhassák.

A főképet készítette: Andrew Bossi (vitalap · szerkesztései)

Ajánló