Murony

2023. február 20.

Murony lakossága

Murony lakossága 1080 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Murony
  • Lakosság: 1080 fő
  • Irányítószám: 5672
  • GPS koordináta: N46.761 E21.042
  • Terület: 35.68 km2
    • Ebből belterület: 0.97 km2
    • Ebből külterület: 34.71 km2

Murony címere

Murony címere

Címer eredete és jelentése

A címer formája (pajzsa) a középkorra utal, mivel attól az időtől vannak emlékek a településsel kapcsolatban. A pajzsmező függőleges vonallal osztott (hasított pajzs) az egész felület 2/3 részéig. Az alsó 1/3 félköríves formája egy hangyabolyra utal, mivel a település neve ószláv eredetű, ami hangyabolyt jelent.

A község területéhez korábban sok szikes föld tartozott, melynek jellegzetes növénye a szikvirág, sóvirág, a nép nyelvén: kéklelek. E kedves virágot általában szertik az emberek, szárítva egy évig is dísze lehet a lakásnak. Ma már egyre kevesebb található a szikes földek megmunkálása, feljavítása miatt. Mivel a síkság, illetve e vidék jellegzetes növénye, díszítő elemként szerepel a címerben a stilizált változata.

A felirat azért fontos, hogy ismertebb legyen a település neve, ne lehessen összetéveszteni a MURÁNY és a MUCSONY nevű helységekkel.

Színvilág: a kék-zöld szín az égbolt, illetve a mező színe.

Ugyanakkor a kék szín utal arra is, hogy a település Békés megyében található. A barna a föld színe, amely a búzakalász sárgájával a meleg színek csoportját alkotja. Ez a színpáros kiemeli, hangsúlyozza, ugyanakkor egyensúlyban is tartja a kék-zöld-szürke színhármas hideg hatását.

A helységnév színében (fekete) a heraldika törvényéhez igazodik.

A búzakalász és a virágszárak fekete színe kiemelő és összekapcsoló szerepet játszik a település két jellegzetes növénye szempontjából.

A címerre a páratlan számok jellemzőek.

A címerpajzs 3 részre osztott. Függőleges irányban is megtalálható a harmadolás. 3 a búzakalászok száma 9 – 9 a virágok száma. A címeren tehát a 3-as szám a „főszereplő” és annak többszörösei.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben