Izmény

2023. február 20.

Izmény lakossága

Izmény lakossága 394 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Izmény
  • Lakosság: 394 fő
  • Irányítószám: 7353
  • GPS koordináta: N46.3148 E18.4136
  • Terület: 13.73 km2
    • Ebből belterület: 0.7 km2
    • Ebből külterület: 13.03 km2

Izmény címere

Izmény címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű pajzs zölddel és arannyal hasított mezejében alulról a pajzs közepéig feltolt, egyenes oldalú kék ék. A felső zöld mezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó három /2:1/ ezüst hárslevél. A felső aranymezőben lebegő helyzetű, egy pontból ágazó /2:1/ zöld szőlőlevél. Az alsó kék mezőben lebegő helyzetű, emberarcú arany Nap, melyet balról jobbra fordult, emberarcú növekvő ezüst Hold kísér. A címer alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű íves aranyszalagon feketével nagybetűs felirat: IZMÉNY. A településnév előtt és után egy-egy díszpont található.

Izmény Tolna megyei kisközség a Dunántúl déli részén. Tolna és Baranya megye határán, a Völgységben található ún. zsákfalu. Kedvező a városokhoz való közelsége, hiszen Bonyhád 18 km-re, Szekszárd 40 km-re található.

A lakosság átlagos száma: 585 fő. Létszám szerinti kisebbségben az evangélikus vallású, ki nem telepített német nemzetiségűek és a Felvidékről áttelepített református vallású magyarok vannak. A lakosság többségét a római katolikus vallású bukovinai székelyek alkotják.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben