Minden, amit a homlokzati hőszigetelésről tudni érdemes

2023. március 08.

hőszigetelés

A homlokzati hőszigetelés előnyei

A homlokzati hőszigetelés számos előnnyel jár. Az első és legfontosabb előnye, hogy csökkenti a fűtési és hűtési költségeket, mivel kevesebb energia szükséges a megfelelő hőmérséklet fenntartásához a lakásban. Ezenkívül a homlokzati hőszigetelés javítja a lakás hangszigetelését, csökkenti a külső zajok behatolását, illetve javítja a lakás általános komfortérzetét. A homlokzati hőszigetelés továbbá védi a homlokzatot a környezeti hatásoktól, mint például a fagy és a pára, valamint növeli a lakás értékét és csökkenti a karbantartási költségeket.

A homlokzati hőszigetelésnek nincsenek jelentős hátrányai, azonban fontos megjegyezni, hogy az anyagok és az építési technológiák minősége nagyban befolyásolhatja az eredményt. Ha nem megfelelően van kivitelezve, a homlokzati hőszigetelés hosszú távon problémákat okozhat, mint például a hőhidak kialakulása, ami a hőveszteség növekedéséhez vezethet. Ezenkívül a rosszul kivitelezett homlokzati hőszigetelés esetében a pára és a nedvesség lecsapódhat a külső falon, ami penészesedéshez vezethet. Ezért fontos, hogy a homlokzati hőszigetelést szakemberek végezzék el és minőségi anyagokat használjanak.

Általánosságban elmondható, hogy a homlokzati hőszigetelés érdemes akkor, ha a lakás vagy az épület hőszigetelése nem megfelelő, vagy ha a fűtési és hűtési költségek magasak. A homlokzati hőszigetelés javítja a lakás vagy az épület hőszigetelési értékét, csökkenti a hőveszteséget, és ezáltal csökkenti a fűtési és hűtési költségeket. Továbbá, ha az épület homlokzata már elavult, vagy sérült, akkor a homlokzati hőszigetelés javítja az épület megjelenését és értékét is.

Milyen hőszigetelést használjak homlokzatra?

A homlokzati hőszigetelés kiválasztásánál fontos figyelembe venni a homlokzat típusát, az épület adottságait, a környezeti viszonyokat és a kívánt hőszigetelési teljesítményt. A legnépszerűbb homlokzati hőszigetelési rendszerek az EPS (habosított polisztirol) és a kőzetgyapot alapú rendszerek. Az EPS rendszerek általában olcsóbbak, könnyebbek és könnyebben kezelhetők, míg a kőzetgyapot rendszerek nagyobb tűzvédelmi tulajdonságokkal rendelkeznek és jobban ellenállnak a nedvességnek.

Az EPS hőszigetelő lapok számos méretben és vastagságban elérhetők. A hazai gyártók által készített EPS lapok 50 mm vastagságtól 200 mm vastagságig kaphatók, és méretük 1000 x 500 mm. Azonban a lapok mérete és vastagsága függhet a gyártótól, a beszállítótól és a rendeltetési helytől.

Mire jó az üvegszövet?

Az üvegszövet háló több funkciót is ellát építkezések során. A homlokzati hőszigetelő rendszerek esetében az üvegszövet háló biztosítja a rendszer ütésállóságát, a felület simaságát és védi a homlokzatot a környezeti hatásoktól, például a fagytól és a páratól. Vakolatok erősítése esetében az üvegszövet hálót leggyakrabban a vakolat repedésének megerősítésére szokták használni. Az üvegszövet háló feladata az, hogy eloszlassa a vakolatban keletkező húzófeszültséget az egész felületen. A repedések javításához is szoktak üvegszövet hálót használni.

Megrepedt a vakolat az egyik ablak alatt, mit tehetek?

Az üvegszövet hálót leggyakrabban a vakolat repedésének megerősítésére szokták használni. A vakolatban keletkezhet húzófeszültség különböző okok miatt, az üvegszövet háló pedig eloszlassa ezt a feszültséget az egész felületen. Javasoljuk, hogy a repedés javításához használjon üvegszövet hálót, amelyet vastagabb vakolatréteggel fedjen be.

Az üvegszövet hálók különböző méretben és vastagságban kaphatóak, attól függően, hogy milyen célra használják őket. A legtöbb üvegszövet háló például 50-200 cm szélességben és 1-100 méter hosszban érhető el.

Hogyan kell rögzíteni a hőszigetelő lapokat?

A hőszigetelő lapok rögzítésére használható ragasztó és ágyazóanyag, amelyeket a hőszigetelő anyag és a felület között kell elhelyezni. A legtöbb gyártó kínálatában található homlokzati polisztirol ragasztó és ágyazóanyag alkalmas grafitadalékkal ellátott, szürke színű expandált polisztirol (EPS), hagyományos (fehér) EPS homlokzati hőszigetelő lapok, homlokzati kőzetgyapot hőszigetelő lapok (MW) ásványi felületre (például vakolat, tégla, beton) történő ragasztására, üvegszövet háló beágyazására és tapaszolására, valamint XPS lapok lábazati felületre történő ragasztására és üvegszövet háló beágyazására.

Az EPS hőszigetelő lapokat a ragasztóval kell az alapfelülethez rögzíteni. A ragasztót szivaccsal kell felvinni a lapok hátoldalára, majd a lapokat az alapfelületre nyomni és biztosítani, hogy megfelelően illeszkedjenek. A lapok közötti hézagokat a ragasztóval kell kitölteni. Az üvegszövet hálót a ragasztóval kell az EPS lapokra felhelyezni, majd a ragasztóval ágyazni és tapaszolni a felületet. Fontos megjegyezni, hogy a ragasztó és ágyazóanyagot csak a gyártó által ajánlott felületeken lehet használni, és mindig kövesse a gyártói utasításokat a megfelelő alkalmazási módra vonatkozóan.

Mekkora mennyiségű ragasztóra van szükség 150m2-es felülethez?

A homlokzati polisztirol ragasztó és ágyazóanyag mennyisége az alábbi elemektől függ

  • a felhasznált EPS lapok vastagsága
  • az alapfelület típusa
  • a ragasztóréteg vastagsága.

Általánosságban elmondható, hogy az EPS lapok ragasztásához általában 4-5 kg/m2 mennyiséget ajánlunk, míg a kérgesítéshez 4.5 kg/m2 mennyiség kell. Ez azt jelenti, hogy egy 150 m2-es felülethez az anyagszükséglet nagyjából 600-750 kg ragasztó, ami 24-30 zsák homlokzati polisztirol ragasztó és ágyazóanyag lehet.

Ajánló