Egyházasharaszti

2023. február 20.

Egyházasharaszti lakossága

Egyházasharaszti lakossága 298 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Egyházasharaszti
  • Lakosság: 298 fő
  • Irányítószám: 7824
  • GPS koordináta: N45.8095 E18.3344
  • Terület: 10.99 km2
    • Ebből belterület: 0.6 km2
    • Ebből külterület: 10.39 km2

Egyházasharaszti címere

Egyházasharaszti címere

Címer eredete és jelentése

A község címere: álló, csücskös talpú pajzs, kék mezejét aranyágas osztja három részre (scudo di pergola aurea diviso). A pajzsfő kék mezejében enyhén jobbra forduló ezüst farkasfej (Canis Lupus) lebeg, a farkas fogai között balra forduló ragadozóhalat (süllő = Lucioperea Sandra) tart. A pajzs jobb oldalának zöld udvarán balról jobbra lépcsőzötten három középkori, veres fedelű, gyámfejes és toronysisakos ezüsttemplom áll, az alsón és felsőn arany betlehemi csillag, a középsőn aranykereszt. A bal oldali kék mező zöld udvarán zöld lombozatú, robusztus mocsári tölgy (Quercus Robur) áll, természetes színű kérgébe balról három ezüsttollazatú, vörös nyílvessző fúródik.

A hullámos pajzsélen szembenéző, aranyszegecsekkel és zárt aranyrostéllyal díszített, természetes színű sisak nyugszik, rajta háromlevelű és két gyönggyel ékített, abroncsán és a leveleken rubinkövekkel dekorált aranykorona van. A foszlányok mindkét oldalon aranybélésűek és zöld színűek.

A címer emlékeztet arra, hogy már 1294-ből adatolhatóan fontos hadiút (magna via) haladt át a területén, amely mellett három falu helyezkedett el: a már ekkor is egyházzal rendelkező Haraszti, valamint Süllöd és a „vezérfarkast” jelentő Baski (1318). E két (mára már csak határrész) nevekben szereplő, de a mostani településbe genetikusan beépült településre emlékeztet a címerfő képe a süllővel és a farkassal, a „nagy útra” az aranyágas, az egyházak hármassága az idők folyamán történt összeolvadásra, a tölgy a hajdani vízjárta, „harasztos” vidékre, a törzsébe csapódó nyílvesszők pedig az egykori kisnemesi birtoklásra, illetve a vérzivataros évezredben túlélt kemény megpróbáltatásokra utalnak. A sisak a világháborúban elesett helybeli hősöket idézi, a foszlányok zöldje és aranya pedig a szorgos kezekkel megművelt szülőföld termékenységét és gazdagságát szimbolizálja.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben