Dunavecse

2023. február 20.

Dunavecse lakossága

Dunavecse lakossága 3839 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Dunavecse
  • Lakosság: 3839 fő
  • Irányítószám: 6087
  • GPS koordináta: N46.9137 E18.9724
  • Terület: 66.77 km2
    • Ebből belterület: 3.95 km2
    • Ebből külterület: 62.82 km2

Dunavecse címere

Dunavecse címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs jól elválasztottan két mezőre oszlik: a felső mező nagyobb és kék színű, az alsó ezüstszínű, sávozott. A két mező hosszanti tengelyére szimmetrikusan helyezkedik el egy ovális fehér címerrész, melynek méretelosztása megegyezik a mezők nagyságának arányával, vagyis nagyobb része a kék mezőben van.

A címerpajzs kék színű (égre utaló) mezejében található az ezüstszínű hold és aranyszínű nap, melyek emberi arcvonásokkal vannak felruházva. Ugyanezen mezőben helyezkedik el szimmetrikusan két aranyló szőlőfürt és a római korra utaló sáncmotívum.

Az alsó, ezüstmező a Dunát jelképezi, mely az itt élő emberek megélhetését biztosította valamikor, és ma is fontos szerepet tölt be a település életében.

Az ovális, felső pajzsrészben található a mezőgazdaságból való megélhetésre utaló búzakalászcsokor és két ezüstcsillag.

A pajzs tetején könyökben behajlított páncélos jobb kar, ökölbe szorított kézzel. Ez a fegyvertelen kéz azt jelképezi, hogy a település nem kíván harcolni, de ha kell, megvan az ereje megvédeni magát.

A címerpajzs felső felét zöld színű lombmotívum öleli körbe, míg alul nemzetiszínű szalag zárja egységbe a címert.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben