Állatkertek Magyarországon: kicsiknek és nagyoknak (2024)

2023. július 21.

Állatkertek Magyarországon térkép

A magyar állatkertek, vadasparkok egész évben várják a látogatókat, így szuper elfoglaltságot jelenthetnek, essen akár eső, vagy fújjon szél. Hova érdemes elzarándokolni, ha szeretnétek megismerkedni a legkülönlegesebb állatfajokkal, és hol várnak benneteket izgalmas programokkal? Blogposztunkban sorra vesszük a legérdekesebb helyeket, ahol állatokkal találkozhattok.

A legismertebb magyarországi állatkertek

Magyarország állatkertjei sorát nem lehet nem a Fővárosi Állat- és Növénykerttel kezdeni, amely 1866 óta várja látogatóit a Városligetben több mint ezer állatfajjal és botanikai különlegességekkel. A budapesti állatkert Magyarország legrégebben alapított állatkerti létesítménye, amely különleges épületeivel és építményeivel egyedülálló atmoszférát teremt olyan ikonikus elemekkel, mint a szecessziós Elefántház, a százéves körhinta vagy a 2018-ban átadott Holnemvolt Vár játszó- és oktatókomplexum.

A Veszprémi Állatkertet mindenképp érdemes felkeresni, ha a Balatonnál jártok. A gyerekek nagy kedvencét, a Kölyökdzsungel játszóházat semmiképp nem szabad kihagyni, amelyet terráriumok tesznek még izgalmasabbá, ahol különleges hüllőket is lehet nézegetni, de az 5000 nm alapterületű Madárröpde is felejthetetlen élményt jelent.

A győri Xantus János Állatkert Zoo táborral és “Zoo Show”-val, különleges állatbemutatóval várja a közönséget, amelyeknél talán csak a Kalandozoo a kedveltebb, ahol látványetetések során nézhetnek be a látogatók a kulisszák mögé.

A Pécsi Állatkert és Akvárium-Terrárium Magyarország legmagasabban fekvő állatkertje a Mecsek oldalában, gyönyörű környezetben, amelynek egyik legfőbb vonzereje a 100 000 literes cápás akvárium.

A Nyíregyházi Állatpark a Sóstói üdülőövezetben található egy strandfürdő, egy falumúzeum és egy parkerdő szomszédságában, egy tölgyerdő mélyén, ahol több mint 500 faj egyedei kaptak otthont földrészek szerinti csoportosításban.

Magán állatkertek Magyarországon

Magyarország állatkertjeinek többsége ugyan állami tulajdonban van, de néhány magánfinanszírozásban működik, mint például a Gyöngyösi Állatkert, ahol 84 faj közel 400 egyede képviselteti magát, vagy a balatonedericsi Afrika Múzeum és Állatkert, különleges afrikai fajokkal.

Budapest vadaspark

A legjobb vadasparkok Magyarországon

A Szegedi Vadaspark közel 45 hektáron az ország egyik legnagyobb területű állatkertje, amely elsősorban ritka, veszélyeztetett fajok tartására rendezkedett be, így például csak náluk található Magyarországon ködfoltos párduc vagy ezüst selyemmajom.

Bár a Kecskeméti Vadaskert mindössze 3 hektáron terül el, mégis érdemes bejárni, ha kíváncsiak vagytok a hazai vadakra és a magyar háziállatokra. Emellett a folyamatos bővítésnek köszönhetően olyan ragadozók is láthatók itt, mint a fekete párduc vagy az afrikai oroszlán.

Budapest belvárosától csupán 20 percet kell utaznod, hogy egy szuper állatsimogatót találjatok, de a Budakeszi Vadasparkban még éjszakai túrákon is részt vehettek, sőt még egy szabaduló játékban is kipróbálhatjátok magatokat.

Különleges állatkertek Budapest környékén

A magyar állatkertek, állatparkok, vadasparkok mellett említést érdemelnek az ócenáriumok, amelyek közül a Tropicariumban található hazánk legnagyobb akváriuma. A cápás állatkert néven is ismert létesítmény a cápák, aligátorok, egzotikus hüllők és kétéltűek mellett több ezer színes halfajnak ad otthont.

Milyen állatkert található a közelben, ha a fővárosból indulnátok kalandozni a családdal vagy a barátokkal?

A Szigethalmi Családi Vadaspark állatsimogatóval, halastóval, pónilovaglással, állatok etetésével, retro- és erdei játszótérrel, valamint rengeteg piknikezési lehetőséggel várja a látogatókat. Ha itt jártok, mindenképpen próbáljátok ki Magyarország legkisebb személyszállító kisvasútját!

A Veresegyházi Medveotthon Közép-Európa egyetlen medvemenhelye biztonságos otthont jelent a korábban rosszul tartott mackóknak. Az itt élő medvékhez időközben mosómedvék, farkasok és rénszarvasok is költöztek, a látogatókat pedig az állatokon túl játszótér és kisvasút is várja.

Ajánló