Alattyán

2023. február 20.

Alattyán lakossága

Alattyán lakossága 2099 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Alattyán
  • Lakosság: 2099 fő
  • Irányítószám: 5142
  • GPS koordináta: N47.4263 E20.0409
  • Terület: 34.29 km2
    • Ebből belterület: 1.86 km2
    • Ebből külterület: 32.43 km2

Alattyán címere

Alattyán címere

Címer eredete és jelentése

A címer elkészítésének kiindulópontját a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Levéltárban őrzött pecsétnyomat értékelése, ezen belül az első 1772-ből fennmaradt címer képezi. Lényegileg megegyezik a településen 1861. évben kimunkált címerrel.

A csücskös talpú kék pajzsot tartalmazó címert vastag, aranyszínű keret határolja. A pajzs alsó részén élével lefelé, hegyével balra álló ekevas, fölötte középen hatágú csillag, tőle balra és jobbra búzakalász. A pajzs felett pántos sisak van elhelyezve tornagallérral, melyen díszlánc függ. A gallér a pajzs fejében címertörést képez. A háromlevelű sisakkorona fölött a település védőszentje, Szent Mihály arkangyal emelkedik ki. Jobbján egyenes kardot, baljában mérleget tart. A korona alatt díszes sisaktakaró. A pajzs színe kék, szegélye arany, a csillag szintén arany. Az ekevas ezüstszürke, a kalászok a csillag színével egyezően aranyló sárgák.

A sisakot, a koronát és Szent Mihály arkangyalt az arany, az ezüst és a vörös színek harmonizálják. Az angyalszárnyak fehérek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben