Vilonya

2023. február 20.

Vilonya lakossága

Vilonya lakossága 682 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Vilonya
  • Lakosság: 682 fő
  • Irányítószám: 8194
  • GPS koordináta: N47.1106 E18.0641
  • Terület: 13.5 km2
    • Ebből belterület: 0.76 km2
    • Ebből külterület: 12.74 km2

Vilonya címere

Vilonya címere

Címer eredete és jelentése

Csúcsaiban csapott, csücskös talpú reneszánsz pajzs, kék mezejét bal haránt, díszített ezüstpólya osztja két részre. A pajzs elején (jobb oldali felső rész) háromágú aranykorona lebeg, melynek középső leveléből jobbra és balra egy-egy ötágú, vörös szarvasagancs nő ki, közöttük pedig (ugyancsak lebegve) ezüst görög kereszt helyezkedik el.

A baloldali (alsó) rész zöld udvarán fekete fedelű és toronysisakos ezüsttemplom áll enyhén balra fordulva, a tornyon arany református csillag látható. Az ezüstpólyát két fekete, aranyszegekkel kivert patkó között kék szőlőfürt és zöld szőlőlevél díszíti.

A pajzson sisak és foszlányok nincsenek.

A címer a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A szőlőfürt arra utal, hogy itt az Árpád-korban szőlőművelők, vincellérek éltek, akik az egyháznak lovas szolgálattal tartoztak (ezt a patkók jelképezik). A település temploma bizonyíthatóan állt már a XV. században, egykori cinterméből ma is kerülnek elő leletek, ezért került távlati képe a címerbe. A koronából kinövő agancsok között lebegő görög kereszt kettős szimbolikájú: egyrészt jelzi, hogy a község egykor Zichy-birtok volt, ezért került egy címermotívumuk ide, másrészt a görög kereszt felidézi azt a mondát, amely szerint itt hajdan „görög barátok” (baziliták) éltek.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben