Terény

2023. február 20.

Terény lakossága

Terény lakossága 319 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Terény
  • Lakosság: 319 fő
  • Irányítószám: 2696
  • GPS koordináta: N47.9464 E19.4407
  • Terület: 24.35 km2
    • Ebből belterület: 0.82 km2
    • Ebből külterület: 23.53 km2

Terény címere

Terény címere

Címer eredete és jelentése

Tojásdad pajzs kék mezejének zöld udvarán, jobb oldalon részben a cölöp helyét is elfoglalva 3 arany búzakalászból álló búzaköteg található nemzeti színű szalaggal átkötve. A szalag a pajzs bal oldala felé megfordul, zöld-fehér-piros vonalakkal jelentkezik. A pajzs bal oldalán zöld udvaron élével bal felé fordulva álló ezüst ekevas található.

A tojásdad pajzson 3 ágú aranyleveles korona van, amelyet további két gyöngy díszít. A korona éke az abroncson 3 db rubin kő, amelyek közül a két szélső kerek, a középső pedig fekvő, rombusz alakú, négyes alakú osztásban, a két gyémánt között pedig 5 smaragdból álló, növényi jellegű díszítés található, a korona leveleiben pedig, illetve a levelek között 1-1 ezüstgyöngy.

A pajzsot jobbról és balról egy-egy rózsaszál övezi, mind a két oldala szimmetrikus elhelyezésben, 4-4 vörös rózsával. A rózsák virágaiból 2-2 a pajzs felé fordul, 1-1 felfelé a pajzzsal párhuzamosan, 1-1 pedig kifelé, elhajlik a pajzstól.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben