Szatymaz

2023. február 20.

Szatymaz lakossága

Szatymaz lakossága 4975 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Szatymaz
  • Lakosság: 4975 fő
  • Irányítószám: 6763
  • GPS koordináta: N46.35 E20.05
  • Terület: 53.72 km2
    • Ebből belterület: 1.78 km2
    • Ebből külterület: 51.94 km2

Szatymaz címere

Szatymaz címere

Címer eredete és jelentése

Szatymaz területe hajdan nagyállattartásra alkalmas vidék volt, tehát a honfoglalók csakúgy használhatták, mint később a kunok; a szomszédságában levő nádasok, tavak gazdag madárvilágnak adnak otthont, országos főút haladt át rajta, templomos hellyé vált az idők folyamán. A település történetéből tehát számos, címeralkotásra alkalmas motívum fogalmazható meg.

A község címere álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, kék mezejében jobb haránt díszített, habos ezüstpólya található.

A pólya felett balról jobbra benyúló, bíboröltözékű ezüstös jobb kéz aranyzsinórzatú bíborpárnát tart, amelyen Magyarország arany Szent Koronája nyugszik; a pajzsfő jobb oldalában, részben takarásban lévő arany Nap ontja aranyos sugarait. A pólya alatti mező zöld udvarán enyhén balra hajló, zöld lombozatú, aranyos törzsű, hat aranyágú őszibarackfa áll, rajta hat aranybarack. A fa törzséhez balról nyolcküllős, fekete kocsikerék támaszkodik.

A jobb haránt ezüstpólyát (a pajzsfő jobb oldalán, a pajzs köldökön és a pajzstalp bal oldalán) három, jobbra szárnyaló, természetes színű darumadár díszíti. A pajzs felső élén enyhén jobbra forduló, természetes színű, csőrös harci sisak helyezkedik el, nyakában aranymedália, felette kék gyöngyökkel és ékkövekkel díszített ötágú aranyleveles korona van.

A foszlányok jobbról bíbor és arany; balról kék és ezüstszínűek.

Szatymaz címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriába tartozik, amennyiben a jobb haránt habos pólya a benne szárnyaló darvakkal a szomszédos vízi világot jelképezi, ugyanakkor az itt áthaladó fő útvonalat is, melynek postaállomása volt a településen, a küllős kerék utal. A zöld címerudvar a terület termékenységét, egykori kiváló legelő voltát, az aranygyümölcsű őszibarackfa pedig azt a kertkultúrát idézi, amelyről méltán vált Szatymaz világhírűvé.

A pajzsfőt uraló kép: István király szent jobbja felajánlóan tartja a Szent Koronát a Nap felé. A Nap itt Szűz Máriát, Magyarország védasszonyát (patronáját) jelképezi. A sisak a település egykori hősi halottainak emlékét idézi, a korona pedig jelképesen a település autonómiájára céloz.

Ajánló