Segítség, vemhes a kutyám!

2024. május 09.

A felelős gazdik számára ma már alapvető a kedvenceik ivartalanítása, pláne kutyák és macskák esetében. Hiszen a menhelyek dugig vannak gazdára váró állatokkal, az utcákon is rengeteg kóbor cica és kutya él, így belátható, hogy gátat kell vetni a felesleges szaporulatnak.

Miért nehéz “sokkutyás” gazdinak lenni?

Végtelenül cuki látvány, amikor egy anyakutya 6-8 babát lefial, de ha mindet meg akarod tartani, és jó gazdijuk akarsz lenni, arra egy kisebb vagyon sem elég. 

Hisz gondolj bele, ennyi kutyát jó minőségű táppal etetni, megvenni nekik a szükséges felszerelést, rendszeresen oltásra hordani őket, havonta gondoskodni az élősködők elleni védelemről, bizony hatalmas összeg. És akkor még ne is beszéljünk arról, ha valamelyikük esetleg beteg lenne és gyógyszereket kellene szednie vagy kezelésekre járnia. 

Az anyagiak mellett pedig az időráfordításról se feledkezzünk meg. Ha 8-9 kutyád van, és mindegyikükkel eleget akarsz foglalkozni, arra bizony az egész napod rámegy, tehát nincs munkába járás, hobbi, nyaralás és hasonlók. Nem véletlen, hogy a tenyésztők általában főállásként végzik ezt a tevékenységet, hisz rengeteg energiabefektetést igényel, a kutyákat pedig nem lehet csak úgy ott hagyni. 

A lényeg tehát, hogy egy tudatos állattartó számára nem is kérdés az ivartalanítás létjogosultsága. Ugyanakkor történnek “balesetek,” és lehet, hogy te könnyelműen azt hiszed, hogy a nőstény kutyusoddal úgysem történhet ilyesmi, hisz csak az udvarra mehet ki felügyelet nélkül, ám egyszer csak kiderül, hogy bizony úton vannak az utódok, az apuka kiléte pedig ismeretlen. 

Mik a vemhesség jelei?

A kutyáknál a vemhesség ideje testmérettől függően változik. A kistermetű ebek átlagosan 8 hétig, a közepesek 9 hétig, a nagytestűek pedig akár 10 hétig is áldott állapotban lehetnek. 

Az első hetekben persze a pocakján még nem látszik semmi, ám a leendő anyuka viselkedése bizony változik. Például étvágytalan lesz, hány, sokkal fáradékonyabb. Ha korábban izgága volt, most mintha hirtelen lenyugodott volna, viszont más kutyákra agresszíven reagálhat. 

Félidőben már látható, hogy megnagyobbodnak az emlői, és a hasa is kerekedni kezd. Ekkor beindul nála a “fészekrakó” ösztön, elkezd kényelmes vackot készíteni magának a fialáshoz.

Az utolsó hetekben már az sem ritka, ha tej szivárog az emlőkből, és a kutyus étvágya is nagyobb, hiszen táplálnia kell a kicsinyeit is. 

Az ellés maga a vajúdással együtt általában egy napig tart, és probléma nélkül lezajlik. A kutyák általában nem igénylik az emberi beavatkozást, de azért jó, ha a gazdi a közelben van és figyel, ha pedig mégis gond lesz, azonnal intézkedik és orvoshoz viszi az állatot.

A kicsinyek jövője

A kiskutyákért a világra jöttük pillanatától fogva a gazdájukként felelősséggel tartozol. Ha nem tudod vagy akarod megtartani őket (vagy nem mindet), akkor a te feladatod, hogy megbízható gazdit keress nekik, aki szeretettel gondoskodik róluk és megad nekik mindent, amire szükségük van. Amint pedig a kölykök elég nagyok lettek, mielőbb kerüljön sor az anyakutya ivartalanítására.

Ajánló

A hírek lehetnek pozitívak is!

A hírek lehetnek pozitívak is!

Bár elterjedt az a nézet, hogy az emberi agy a negatív tényeket kétszer olyan fontosnak véli, mégis, ma már egyre többen keresik azokat a pozitív,...

bővebben