Óföldeák

2023. február 20.

Óföldeák lakossága

Óföldeák lakossága 510 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Óföldeák
  • Lakosság: 510 fő
  • Irányítószám: 6923
  • GPS koordináta: N46.3 E20.45
  • Terület: 35.09 km2
    • Ebből belterület: 0.68 km2
    • Ebből külterület: 34.41 km2

Óföldeák címere

Óföldeák címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú pajzs kék mezejének ezüsttel fodrozódó zöld vizén feketével pántozott aranyos csónakban balra forduló, természetes színű, kiterjesztett ezüstszárnyú, ezüst ágyékkendőt viselő, aranyhajú angyal ül, és fekete lapáttal bal felé evez.

A pajzsra balra forduló, arany szegélyű és pántozatú, vörös bélésű, természetes színű, pántos tornasisakot helyeztek, nyakában aranyszalagon aranymedália, rajta ötágú aranyleveles korona (a koronapánton és a három levélben zöld, vörös, zöld ékkövekkel, a közbeeső ágakon gyönggyel).

A koronából balra forduló és néző, kettős farkú, fegyverzett aranyoroszlán növekszik, mindkét mancsával aranymarkolatú, zöld babérággal körülfont ezüstös pengéjű szablyát emel a feje fölé.

A foszlányok: jobbról vörös és ezüst, balról kék és arany.

Amikor a címeralkotás és címerhasználat reneszánszát éljük, a két település: Földeák és Óföldeák az egykori címer felelevenítése mellett döntött, jelezve testvértelepülés voltukat címertöréssel oldották meg a címerválasztást, mégpedig úgy, hogy Földeák örökölte az 1912-ben elnyert címert, Óföldeák pedig címerképében, figurái irányaiban és motívumaiban ennek a fordítottját használja.

Földeák a jelképei megalkotásakor – 1912-ben – a Návayaktól nyert kegyúri címet. (Lásd még Földeák község címerét!)

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben