Kötcse

2023. február 20.

Kötcse lakossága

Kötcse lakossága 481 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kötcse
  • Lakosság: 481 fő
  • Irányítószám: 8627
  • GPS koordináta: N46.7523 E17.8571
  • Terület: 19.54 km2
    • Ebből belterület: 1.47 km2
    • Ebből külterület: 18.07 km2

Kötcse címere

Kötcse címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszögű a címerpajzs, zöld mezejében aranyszegélyű szívpajzs, melyet két oldalról 1-1, a szegélyből növekvő fektetett ezüst hársfalevél kísér. A szívpajzs kék mezejében lebegő Luther-rózsa: zöld kelyhű, fehér, ötszirmú rózsa, közepén fekete latin kereszttel ékített vörös szívvel. A szívpajzs felett lebegő háromágú, nyitott, leveleskorona arannyal. A szívpajzs alatt lebegő arany szőlőfürt két levéllel.

A címerpajzs alatt lebegő, hármas tagolású, fecskefarok-végződésű, íves ezüstszalagon feketével nagybetűs felirat: KÖTCSE. A településnév előtt és után 1-1 díszpont.

A címer motívumainak elemzése és értelmezése alapján a szívpajzs közepén központi helyet elfoglaló Luther-rózsa közismerten az egész evangélikusság általános szimbóluma, itt a község túlsúlyban lévő evangélikus hitvallását jelzi. Ez a motívum a rózsa, a szív és a kereszt révén egy rendkívül összetett jelkép.

A pajzson lévő hársfalevél a németséget jelképezi. A hársfa – akárcsak a szlávoknál – szent fa a germán mitológiában. Az azonosság nem véletlen, hiszen a germán törzsek a mai Németország területén sok szláv törzset olvasztottak magukba. A szent fa hagyománya folyamatos napjainkig.

A pajzson megjelenő arany nemesi heraldikai korona utal a község XIX. századi viszonylag nagyszámú kis- és középnemesi lakosságára, mely meghatározó volt a település életének fejlődésére. A szőlőfürt a település jelentős szőlőtermesztésére, borászatára, a dél-balatoni borvidék bortermőhelyi besorolására utal.

A címeren előforduló heraldikai mázak – színek és fémek – jelentései a következők:

színek:

vörös (Mars): hazaszeretet, önfeláldozás, tenni akarás, nagylelkűség;

kék (Jupiter): állhatatosság, bizalom, ellenálló-képesség, elvhűség;

zöld (Vénusz): szabadság, szeretet, boldogság, remény, egészség, hűség;

fémek:

arany (Nap): értelem, ész, tekintély, hit, erkölcsösség, erény;

ezüst (Hold): bölcsesség, tisztaság, ártatlanság, szemérmesség.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben