Körösladány

2023. február 20.

Körösladány lakossága

Körösladány lakossága 4167 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Körösladány
  • Lakosság: 4167 fő
  • Irányítószám: 5516
  • GPS koordináta: N46.964 E21.079
  • Terület: 123.79 km2
    • Ebből belterület: 4.69 km2
    • Ebből külterület: 119.1 km2

Körösladány címere

Körösladány címere

Címer eredete és jelentése

A körösladányi címeren egy koronás pajzsot láthatunk. A címerpajzs alakja hegyre végződő. A pajzs felső részén ötágú bárói korona helyezkedik el, a korona középső ágát piros rubinkő díszíti. Ez a korona jelképezi a Wenckheim család bárói ágának kiemelkedő szerepét Körösladányban.

A pajzson belül a felső rész sárga színű, az alsó pedig kék. A sárga szín jelképezi napsugaras tájat, a kék pedig hatalmas vízfelületet. A kék és a sárga mezőben egy függőleges elhelyezkedésű halat láthatunk, amelyet körbefon egy növényi inda. A kék szín arra utal, hogy a település nagy része vízzel borított volt a folyamszabályozások előtti időben. A lakosság a nagyobb áradások idejében csak a magasabb fekvésű területeken talált menedéket magának. A hal szimbólum a Barsa nemzetség címerállata volt, amely utódai a falut 500 évig birtokló Nadányi család címerében öröklődött az utókorra.

A hal méltón jelképezi a település egyik fő megélhetési forrását is, mivel a vizes élőhely nagysága miatt a település gazdag halállománnyal rendelkezett. „ … csak bele kell döfni a szigonyt a vízbe és máris akad rajta hal” olvashatjuk Szűcs Sándor Sárréti írások munkájában.

A növényi inda körbefogja a halat, ezzel jelezvén, hogy ezen a területen rendkívüli módon elszaporodott a nád és a sás.

A címer alsó harmadát keresztülszeli egy piros szalag, benne a település nevével, ennek csak díszítő jellege van.

Ajánló