Kiskőrös

2023. február 20.

Kiskőrös lakossága

Kiskőrös lakossága 13487 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Kiskőrös
  • Lakosság: 13487 fő
  • Irányítószám: 6200
  • GPS koordináta: N46.6204 E19.2838
  • Terület: 102.23 km2
    • Ebből belterület: 9.27 km2
    • Ebből külterület: 92.96 km2

Kiskőrös címere

Kiskőrös címere

Címer eredete és jelentése

Ívelt, háromszög talpú tárcsapajzs, kék mezejének arany hármashalmán jobbról és balról egy-egy barna törzsű, zöld lombozatú fa látszik. A középső halom részben takarásban van, takarja egy természetes színű méhkaptár, melyből jobbra forduló, jobbra néző aranyszarvas növekszik, nyakát arany nyílvessző üti át balról jobb felé. A kaptár alatt szimmetrikus elosztásban, enyhén homorú ívben hat darab zöld szőlőlevél látható.

Kiskőrös címere csonka címer: nem tartalmaz sisakot, sisakdíszeket, foszlányokat.

A pajzs mezejének színe a szlovákok kék nemzeti színére utal.

A címer fő elemei – a hagyományokat megőrizve – a vadbőséget jelképező szarvas, a méhtenyésztésre utaló kaptár, melynek két oldalán a vidék régen jellegzetes fája, a kőris áll.

A pajzs alsó részén a homokbuckákat jelképező arany hármashalmon elhelyezett hat szőlőlevél szimbolizálja a településhez eredetileg tartozó hat pusztát és a város hagyományos szőlőkultúráját.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben