Geszt

2023. február 20.

Geszt lakossága

Geszt lakossága 680 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Geszt
  • Lakosság: 680 fő
  • Irányítószám: 5734
  • GPS koordináta: N46.883 E21.583
  • Terület: 51.39 km2
    • Ebből belterület: 1.57 km2
    • Ebből külterület: 49.82 km2

Geszt címere

Geszt címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs piros-ezüst (fehér) csíkozása a település ősi jellegére és az ország címerében található Árpád-sávra mint ősi, törzsi jelképre való utalás.

A címer összképében lévő hármas: piros – ezüst (fehér) – zöld tagolódás az aranysólyommal a településen élő emberek hazaszeretetének állít emléket.

A főalak, a szinte totemállatként megjelenő kerecsensólyom, a magyarok hitvilága szerint az ősöket már 3500 évvel ezelőtt is kísérte útjukon, és elvezette Árpád népét az új hazába (a madár az ősi magyar hadikopján is fellelhető). Széttárt szárnya a községben élő emberek szabadságvágyát és a szebb, boldogabb jövőbe vetett hitet, reményt jelképezi.)

A kard a szabadságért való küzdeni akarást és a bátorságot jelképezi, a sólyom által magasba röpített kard pedig azt, hogy község szabad és önálló település akar maradni a jövőben is.

A zöld háttér a természet, az erdők, a mezők szeretetét, az embereknek a vidékhez való őszinte, mély ragaszkodását jeleníti meg.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben