Filkeháza

2023. február 20.

Filkeháza lakossága

Filkeháza lakossága 71 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Filkeháza
  • Lakosság: 71 fő
  • Irányítószám: 3994
  • GPS koordináta: N48.4925 E21.4927
  • Terület: 4.41 km2
    • Ebből belterület: 0.27 km2
    • Ebből külterület: 4.14 km2

Filkeháza címere

Filkeháza címere

Címer eredete és jelentése

Filkeháza címerének pajzsa csücskös talpú, mely a pajzstalpnál vágott. A pajzsban három címerképet láthatunk. A vágás alsó mezője zöld, a felső mező kék mázú.

A zöld mezőben a településen található görög katolikus templom látható, melynek színei: a tető, az ajtók, a torony ablakainak belseje: barna, lábazat: szürke, homlokzati díszek: sárgák, lépcső, falak: fehérek, a főbejárat fölötti nagyobbik ablak belseje: zöld. A tetőn látható keresztek fehérek. A pajzsfő jobb sarkában sárga színű nap lebeg. A pajzsfő bal sarkában fehér színű hold lebeg. A pajzsfőnél a pajzsszegély közepétől jobbra és balra, szimmetrikusan sárga bélésű, zöld foszlány indul. A pajzs alatt sárga bélésű kék szalagon Filkeháza felirat olvasható.

A címerképek magyarázata:

A pajzstalpon lebegő görög katolikus templom Filkeháza település legdominánsabb épülete, valamint az Abaúj-Torna Megyei (kassai) levéltárban a XVIII. századból származó iraton talált viaszpecsét-lenyomat is ezt az épületet ábrázolja.

Nap és a Hold a Magyar Országos Levéltárban fellelt pecsétlenyomaton is szerepel.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben