Ferencszállás

2023. február 20.

Ferencszállás lakossága

Ferencszállás lakossága 590 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ferencszállás
  • Lakosság: 590 fő
  • Irányítószám: 6774
  • GPS koordináta: N46.217 E20.35
  • Terület: 5.79 km2
    • Ebből belterület: 0.69 km2
    • Ebből külterület: 5.1 km2

Ferencszállás címere

Ferencszállás címere

Címer eredete és jelentése

A település címere álló, csúcsaiban csapott, csücskös talpú, a pajzsfőben vörössel és kékkel vágott reneszánsz pajzs.

A felső vörös mezőben három, álló, zöld dohánylevelet jobbra repülő ezüstnyíl üt át.

Az alsó kék mező ezüsttel habosított zöld vizén jobbra haladó fekete bárka előtt a vízből arany zabszál növekszik, felette sugárzó arany (latin) kereszt lebeg. A bárka felett három (nyolcsugarú) aranycsillag ragyog.

A pajzs felső élén rubinokkal, smaragdokkal és zafírokkal ékesített, nyitott, ötágú (3 levél között két gyöngy), arany leveleskorona helyezkedik el.

A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

A három dohánylevél, melyet nyíl üt át, szimbolizálja, hogy a települést dohánykertészek alapították, akik azonos kötelezettséggel érkeztek Szegedről, Makóról, Deszkről. A három aranycsillag – melyek az alapító Gerliczy család címerének boglárpajzsán kék mezőben előkelő szerepet nyerve rájuk is emlékeztetnek – a marosi „aranyhomokot” jelképezi.

Ebből sok család megélt a századfordulón, Ferencszállásnál szedték az uszályokba, és Szegeden adták el. A fekete hajó is erre az időszakra utal. A betelepülők származási helyük és hagyományviláguk alapján hithű katolikusok voltak, ezt az aranyló kereszt mutatja. A községhez tartozik Kukutyin puszta, amely országos ismertségre tett szert a XIX. század végén, amikor a Maros áradásai miatt csónakból kellett a zabot aratni. („Kukutyinban zabot hegyezni” azaz menteni azt, ami menthető.) Ezért jelenik meg a zab.

A község 1873-ban nyerte el Ferencszállás az önállóságát, amelyet a korona jelenít meg.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben