Érsekcsanád

2023. február 20.

Érsekcsanád lakossága

Érsekcsanád lakossága 2818 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Érsekcsanád
  • Lakosság: 2818 fő
  • Irányítószám: 6347
  • GPS koordináta: N46.252 E18.983
  • Terület: 58.29 km2
    • Ebből belterület: 2.66 km2
    • Ebből külterület: 55.63 km2

Érsekcsanád címere

Érsekcsanád címere

Címer eredete és jelentése

A címersisak és peremdíszítés nélküli, négyelt, csücskös talpú címerpajzs, ősi-egyszerű kerete hangsúlyosan kiemeli a befoglalt motívumokat.

Csanád község első okleveles említése 1391-ből való. Lakossága az akkori szabályozatlan Duna széles árterében élt. A címerben lévő terméses tölgylevél Érsekcsanád hajdani „őrjeges” (halban bő, vízállásos) területén honos tölgyesekre utal, a sás-nád motívum magát a lápot, az őrjeget jelképezi. Érsekcsanád (korábban Csanád) magyar lakossága ennek a Duna-menti „Sárvíz” (később „Sárköz”) elnevezésű lápos-mocsaras területnek köszönheti magmaradását, mert a török hódoltság idején a lakosság a településen nyugalmat talált. (A török irtózott az ingoványtól.)

A tölgylevél már 1788-ban Csanád falu pecsétnyomóján is szerepelt, lenyomata levéltárakban megtalálható, a pecsétről az 1863-ból való leírás is tanúskodik. A címerpajzsban ismétlődő sárközi rózsa a csanádi embernek kedves motívum, a sárközi viseletről való: az asszonyok „féketőjét” (fejkendőjét) díszítette, de más festett és hímzett használati tárgy is hordozta e stilizált virágképet.

A tölgylevél és sás rajzolata között ismétlődő sárközi rózsa a megújuló emberi létet jelképezi: a nép úrrá lett e földön, és a természeti adottságokhoz igazodva kitartó szorgalommal, következetes helytállással kialakította hatszázéves szülőföldjét a nemzedékek számára. Az ezüstszínű sárközi rózsák kék háttere a nyugalmat, a távlatosságot, a növényrajzolatok zöld színe a természethez való kötődést jelzik.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben