Ercsi

2023. február 20.

Ercsi lakossága

Ercsi lakossága 8014 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ercsi
  • Lakosság: 8014 fő
  • Irányítószám: 2451 , 2452 , 2453
  • GPS koordináta: N47.2496 E18.891
  • Terület: 65.31 km2
    • Ebből belterület: 5.66 km2
    • Ebből külterület: 59.65 km2

Ercsi címere

Ercsi címere

Címer eredete és jelentése

Pajzs alakú, fehér (ezüst) mezőben a Duna és két domb látható, az egyiken a katolikus templom, a másikon az Eötvös-obeliszk, a kék mezőben Ercsi 1638-ban használt pecsétje.

A település neve 1222-ben tűnik fel, mely rögtön utal is az ábrázolt vízre, hullámokra. Az „Erecs” név az 1240 körüli időkben több helyről is adatolható (ér, folyóvíz).

A rómaiak idején és ezt követően is jelentős átkelőhely volt Ercsi környéke, ahol a víz nemcsak a közlekedést szolgálta, hanem a település lakóinak megélhetését is jelentette mind a halászat, mind a vízimalmokban történő őrlés gyakorlása okán.

Időrendben folytatva, a Duna hullámaiba foglalt pecsét lenyomata már Ercsi mezővárosi rangját hivatott bemutatni, erre az időszakra tehető a rácok letelepedése a községben.

Szt. István idejében (1037-ben) apátságot alapítottak, ennek és az újonnan (1701-ben) létesült templomnak helyén épült a mai (1767-ben alapított) épület, az építmény tehát történelmi értéke okán szimbóluma a községnek.

A zöld mező a korai időkben, de napjainkban is folytatott földművelést jelképezi, utal a jelenleg is működő mezőgazdasági feldolgozó iparra. A zöld part hajlata következtetni enged az első bekezdésben is említett „Erecs” névre, mely az itt folyó érre utal.

A kiegyezés korabeli szellemi vezetők egyik nagy alakja, Eötvös József oktatásügyi miniszter által épített obeliszk jelképe a korabeli haladó gondolkodásnak, mely egyben emléket állít Ercsi többi híres szülöttének is.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben