Devecser

2023. február 20.

Devecser lakossága

Devecser lakossága 4198 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Devecser
  • Lakosság: 4198 fő
  • Irányítószám: 8460
  • GPS koordináta: N47.1064 E17.4373
  • Terület: 64.11 km2
    • Ebből belterület: 2.88 km2
    • Ebből külterület: 61.23 km2

Devecser címere

Devecser címere

Címer eredete és jelentése

Álló, csücskös talpú reneszánsz pajzs, melyet a pajzsköldökön átfutó hullámos ezüstszalag oszt két mezőre. A felső, kék mezőben tárt kapujú, tornyos, arany várkastély lebeg, a jobb pajzsfőben (16 sugarú) arany napkorong, a balban ezüst, telő hold látható. A szalag alatt, zöld mezőben arany búzakalász és arany tölgylevél által közrefogottan aranyos levelű arany szőlőfürt lebeg. A pajzs kerete arany.

Devecser címere csonka.

A címerben található ábrák, attribútumok értelmezése: a pajzs alakja a hajdani mezőváros címerét idézi. A felső kék az idők végtelenjét, az ezüst hullámos szalag a települést átszelő Torna-patakot, az alsó zöld a legjellemzőbb emberi tevékenységet, a mezőgazdálkodást fejezi ki. A Nap és a Hold motívumok a régi címerből megőrzött jelképek: a Nap a mindig megújuló életet, a jövőbe vetett hitet, a Hold a múló időt jelképezi.

Az Esterházy várkastély aranyszínű rajza a történelmi múlt jelképe, és a település fejlődését meghatározó család emlékét őrzi. A kitárt kapu az itt élő emberek nyíltságát, vendégszeretetét fejezi ki.

A zöld mezőben lévő motívumok a világhíres Somló-hegy bortermelésére (szőlő), a Kisalföld felé nyitott táj gabonatermelésére (búzakalász) és a Bakony közelsége miatt fejlett erdőgazdálkodásra és fafeldolgozásra (tölgyfalevél) utalnak.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben