Csurgónagymarton

2023. február 20.

Csurgónagymarton lakossága

Csurgónagymarton lakossága 160 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csurgónagymarton
  • Lakosság: 160 fő
  • Irányítószám: 8840
  • GPS koordináta: N46.296 E17.0805
  • Terület: 14.82 km2
    • Ebből belterület: 0.56 km2
    • Ebből külterület: 14.26 km2

Csurgónagymarton címere

Csurgónagymarton címere

Címer eredete és jelentése

Csurgónagymarton község címere három részre osztott háromszögpajzs. Az alsó harmad fekete színű, benne három természetes lebegő rózsa. A feket szín és a rózsák a csurgónagymartoni asszonyok főkötőjének színét és népi hímzésű rózsával való díszítését jelképezi.

A bal oldali piros mezőben stilizált zöld almafa, az almafán aranyszínű almák találhatók. A piros mező utal a település kiváló, gyümölcsérlelő éghajlati és talajviszonyaira, az almafa pedig az „Ómág” elnevezésű, egykor gyönyörű almáskertjére, melyet 1552-ben Török Bálint felesége (Pemfinger Katalin) akkor európai hírű veteményeskertjének korabeli leírása említ.

A jobb oldali harmad aranymező, benne egy fekete kakasfej vörös taréjjal. Az ábra a település lakóinak korai felvilágosodását, a református szellemiséget, értékrendet jelképezi, az aranymező pedig a szellemiséget biztosító megalapozott életmódot tükrözi.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben