Csépa

2023. február 20.

Csépa lakossága

Csépa lakossága 1511 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csépa
  • Lakosság: 1511 fő
  • Irányítószám: 5475
  • GPS koordináta: N46.8066 E20.131
  • Terület: 29.67 km2
    • Ebből belterület: 2.22 km2
    • Ebből külterület: 27.45 km2

Csépa címere

Csépa címere

Címer eredete és jelentése

A címer az 1747-ből felkutatott címeres pecsét minden motívumát magában foglalja, de bővített, gazdagított az 1901-től használt és a nemesi hagyományokra jobban utaló új címerpajzzsal, valamint a település döntően katolikus jellegét és a helyi egyház tiszazugi szerepét is megjelenítő latin kereszt ábrázolásával.

Csépa címere a sajátos, lófejpajzsra (lovas szolgálat) emlékeztető tárcsapajzs, közepén természetes színű behajlított páncélos vitézi kar ezüstös-feketés szablyát tart. A búzavirág-kék pajzs fölött – amely Csépa őszi színét hordozza – fekete vonalakkal erősített természetes színű pántos lovagi sisak, ugyanolyan színezésű tornagallérral és aranyszínű, felül piros, alul kék és piros kövekkel díszített háromlevelű sisakkoronával, mindez úgy, hogy a gallér a pajzs fejében címertörést képez. A gallér nyakában aranyláncon aranyérem függ. A korona fölött (ún. sisakdíszként) kissé oldalra hajló, két, aranyszínű búzakalász található, közöttük ezüstszínű kis latin kereszttel. Az utolsó címermotívum a szimmetrikusan aláhajló díszítő célzatú vörös és ezüstszínű sisaktakaró.

A páncélos kar a kisnemesi falu, a nemesi katonai szolgálat egyik megkülönböztető szimbóluma, a búzakalász pedig táji s egyben vallási jelkép. A település meghatározó színeit, színi jelképét a fontosabb címertartozékok színei adják, azokból vezethető le: ezek a kék és az arany.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben