Csehimindszent

2023. február 20.

Csehimindszent lakossága

Csehimindszent lakossága 332 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Csehimindszent
  • Lakosság: 332 fő
  • Irányítószám: 9834
  • GPS koordináta: N47.0463 E16.9553
  • Terület: 15.43 km2
    • Ebből belterület: 0.61 km2
    • Ebből külterület: 14.82 km2

Csehimindszent címere

Csehimindszent címere

Címer eredete és jelentése

Vörös színű csücskös-talpú pajzs derékvonalában két arany csillag, felettük arany ekevas, alattuk arany csoroszlya lebeg.

A pajzs mögött arany pátriárka kettős-kereszt látszik.

A pajzsot alul PANNONIA SACRA (=szent Pannónia) feliratos ezüst (fehér) szalag övezi.

A szimbólumok jelentése:

A községi elöljárók hagyománytiszteletét bizonyítja, hogy közel öt évtizedes címertelenség után 1995-ben ismét a régi címert vették használatba.

Az 1907-ben megalkotott címert ekkor a falu híres szülöttének, Mindszenty Józsefnek bíborosi címeréből kölcsönzött külső díszekkel bővítették.

Csehimindszent község a XIV. századi oklevelekben „Mendszent alio nomine Pogh” néven bukkan fel. Ebből arra következtethetünk, hogy eredetileg a – mai Potypuszta – birtok része lehetett és az Árpád-korban a falu később Mindszentek tiszteletére emelt templomának révén kapta napjainkban is használt nevét.

A község első negatív vésetű, 32 mm átmérőjű kerek pecsétjének lenyomatával az 1857-es kataszteri térkép záradékában találkozunk.

A pecsétmező közepében ekevas és csoroszlya látható.

Körirata: MINDSZENTI HELYSÉG. A betűk egyenetlensége, a véset primitív volta alapján feltételezzük, hogy nem pecsétkészítő ötvös műhelyében, hanem ilyen mesterséghez nem szokott, valószínűleg analfabéta kőművessel késszítették a pecsétnyomót, amelyet festéklenyomatos hitelesítésre egészen a századfordulóig használtak.

1907-ben a községnév kataszter elkészítésekor Csehimindszent elöljárói a hagyományok iránt érzett tiszteletből új bélyegzőjük vésésekor a régiszimbólumok felhasználásával vörös községi címert készíttettek. A vörös csücskös-talpú pajzsban a lebegő arany ekevas és csoroszlya között két arany csillag látható.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben