Balinka

2023. február 20.

Balinka lakossága

Balinka lakossága 868 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Balinka
  • Lakosság: 868 fő
  • Irányítószám: 8054 , 8055
  • GPS koordináta: N47.313 E18.192
  • Terület: 18.62 km2
    • Ebből belterület: 1.07 km2
    • Ebből külterület: 17.55 km2

Balinka címere

Balinka címere

Címer eredete és jelentése

A település címere álló helyzetű, háromszögű címerpajzs, kékkel-veressel negyedelt, a pajzs közepére egy kisebb fekete szívpajzs van helyezve. Az első, kék mezőben: szabályos zöld hármashalomból kinövő, stilizált, arany tölgyfa látható – két makkal és három levéllel. A második, veres mezőben: hullámos ezüst pólya felett stilizált arany malomkerék lebeg. A harmadik, veres mezőben: egy arany korona lebeg. A koronát fölülről lefelé, balharánt irányban, egy arany markolatú ezüst szablya döfi át. A negyedik, kék mezőben: szabályos zöld hármashalomból kinövő stilizált három ágú arany virág látható – három ezüst ötszirmú virággal és áganként két-két arany levéllel. A középső szívpajzs fekete mezőjében felül: egy-egy lebegő, egymással átlósan keresztbe tett, ezüst fejű és arany nyelvű bányászszerszám látható. A szerszámok alatt: veres lánggal égő ezüst bányászmécs lebeg.

A címer magyarázata

A címerpajzs négyes tagolása a község négy településrészét szimbolizálja. Az első mező: Balinkát jelképezi, ill. a hármashalom és a stilizált tölgyfa a Bakony hegység tölgyeseire utaló motívum. A második mező: mai nevén Balinkabányát a középkori nevén Eszényt szimbolizálja. A hullámos ezüst pólya (sáv) a Gaja patakra, a malomkerék az Eszény-puszta területén valaha működő vízimalomra utaló motívum. A harmadik mezőben: a koronát átdöfő kard Mecsér-falut, mai nevén Mecsér-telepet jelképezi. A „mecsér” a szláv nyelvekben „kardkovácsot” jelent – mivel itt valamikor királyi fegyverkovácsok éltek. A negyedik mező: Kisgyónbányát szimbolizálja, amely a középkorban szintén önálló falu volt. Kisgyón és környékének tájképi szépsége valamint az itt növő szép és védett növények miatt a „természetbarátok és a bakancsos turisták” paradicsoma lett. Erre utal a hármashalom és a stilizált virág. Végül, a középső szívpajzs: mind a négy településrészre jellemző és a bányászatra utaló motívumokat hordoz. A középkorban mind a négy településrész külön-külön történelemmel bíró, önálló falu volt. Sajnos, a török hódoltság alatt elpusztult Balinka, Eszény, Mecsér és Kisgyón. A török kiűzése után a sokáig lakatlan településrészek újratelepültek, majd felvirágoztak a környéken beindult bányászat hatására.

Összegezve: Balinka címere mesélő címer, amely elmeséli a négy településrész nevét, vagy földrajzi fekvését és történelmét.

Nevét 1193-ban Boincanak, majd az 1755-ös évek óta Balinkának hívják. Balinka eredetileg királyi tulajdon volt, majd a történelem folyamán más nemes családok kezébe került.

Ajánló