Ásotthalom

2023. február 20.

Ásotthalom lakossága

Ásotthalom lakossága 3775 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Ásotthalom
  • Lakosság: 3775 fő
  • Irányítószám: 6783
  • GPS koordináta: N46.1989 E19.7826
  • Terület: 122.54 km2
    • Ebből belterület: 1.93 km2
    • Ebből külterület: 120.61 km2

Ásotthalom címere

Ásotthalom címere

Címer eredete és jelentése

Ásotthalom címere álló, négyelt doborpajzs, amely szándékosan közelít a pásztortarisznya-forma felé.

A jobb felső, kék mező zöld udvarán enyhén balra forduló ezüstbárány néz szembe, mellette balra aranyos kampójú fekete pásztorbot van a földbe szúrva.

A bal felső, vörös mezőben fekete-ezüst töviskoszorúba foglalva aranyszívből felcsapó aranyló lángokból aranyos kereszt növekszik.

A jobb alsó, vörös mezőben zöld szárú aranyos virágzatú homoki nőszirom lebeg.

A bal alsó, kék mező zöld hármashalmának középső, kiemelkedő dombján ötágú, aranyleveles koronából kiterjesztett szárnyú, enyhén jobbra forduló, balra néző, aranyos jobb karmában aranymarkolatú, ezüstpengéjű szablyát emelő, fekete turulmadár növekszik.

A pajzson ötágú (3 levél, 2 gyöngy), arany, nyitott leveles korona helyezkedik el, rubinokkal és zafírokkal, illetve ezüstgyöngyökkel ékesítve.

A pajzs alatt jobbról és balról aranyló makkokkal díszlő zöld tölgyágak (kocsányos) keresztezik egymást.

Ásotthalom címere az ún. „beszélő címerek” (tesserae loquentes) közé sorolható, amennyiben a település múltjának legjelentősebb motívumaira utal.

A halmokon álló kardot emelő fekete turul a helység nevével hozható kapcsolatba, ugyanis e vidéken táborozott hajdan Attila hun fejedelem (a krónikák szerint az ő jelvénye volt a fekete turul), s a kincskeresők itt keresték, „ásták” feltételezett kincseit.

A homoki nőszirom a terület jellegzetes lápvidéki, ilyen értelemben egyedi flórájára utal.

A zöld dombon álló bárány és pásztorbot, valamint a pajzs tarisznya alakja azt jelzi, hogy a népvándorlás korától napjainkig ezen a területen a pásztorkodás volt a fő foglalkozás, olyannyira, hogy még „császár és király” is (I. Ferenc József) evett a helybéli juhászok főztjéből. A bárány egyébként arra is utal, hogy Szeged városának bérleti legelői voltak erre, illetve, hogy a benépesülés Szeged-Alsóváros területéről történt legfőképp.

A töviskoszorúba zárt lángoló aranyszív pedig a közösség eleven hitételére és arra emlékeztet, hogy templomuk „Jézus legszentségesebb szíve” tiszteletére van szentelve.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben