Zalaszegvár

2023. február 20.

Zalaszegvár lakossága

Zalaszegvár lakossága 124 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Zalaszegvár
  • Lakosság: 124 fő
  • Irányítószám: 8476
  • GPS koordináta: N47.0982 E17.2246
  • Terület: 6.84 km2
    • Ebből belterület: 0.4 km2
    • Ebből külterület: 6.44 km2

Zalaszegvár címere

Zalaszegvár címere

Címer eredete és jelentése

A címer álló helyzetű, gallérozott, kerektalpú pajzs. A zöld gallérban egy-egy lebegő, felegyenesedett aranyoroszlán egy aranykoronát tart a mancsában. Az oroszlánok kifelé néznek, nyelvük veres, és lábaikon fekete karmok láthatók.

A jobb oldali oroszlán: bal mancsával aranykoronát, jobb mancsával egy aranymarkolatú ezüstszablyát tart.

A bal oldali oroszlán: jobb mancsával koronát, baljával szablyát tart. A két szablya ezüstpengéje átlósan keresztezi egymást.

A zöld gallér alatti kék mezőben: zöld talajon álló, ezüsttéglákból rakott vár látható. A várfal közepén kapu nyílik. A várkapu fölé egy kétablakos, veres tetőzetű ezüsttéglákból rakott vár látható. A várfal közepén kapu nyílik. A várkapu fölé egy kétablakos, veres tetőzetű ezüsttorony magasodik. A zöld talajt egy ezüstpólya szeli ketté.

A két aranyoroszlán és a korona Hosztót és Zalaszegvár közös hegyközségének pecsétjéből származik. Az aranykorona Zala megyét jelképezi, mivel a község valaha ide tartozott. A két oroszlán Szegvár hős védőinek állít emléket, akik a törökök ellen harcoltak. Az ezüstvár a település nevét adó, és romjaiban még máig is látható várat jelképezi, amely a Marcal folyó egy szegletében épült.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben