Zalalövő

2023. február 20.

Zalalövő lakossága

Zalalövő lakossága 2783 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Zalalövő
  • Lakosság: 2783 fő
  • Irányítószám: 8888 , 8999
  • GPS koordináta: N46.8465 E16.5853
  • Terület: 52.64 km2
    • Ebből belterület: 4.38 km2
    • Ebből külterület: 48.26 km2

Zalalövő címere

Zalalövő címere

Címer eredete és jelentése

Zalalövő címere a 20. század elején a „Zala Vármegye Zalalövő Község” és „Zala Vármegye Budafa Község” használatos pecsétben található pajzs alakját követi: csücskös talpú.

A pajzs bíborvörös mezőjében, a pajzsfőben jobbra mutató ezüstszínű páncélborítású, bárdot tartó levágott kar, a pajzsderék mezőben az 1830-as években épült kőhíd aranyszínű metszete látható. A kék színű pajzstalp mezőben, az ezüsthullám a Zala folyót, a pajzstalp közepének alsó részében található ezüstrész pedig a „Borostyán” tavat szimbolizálja.

A díszhelyen a páncéllal borított kar a 17. századi végvári vitézséget, a kézben tartott bárd az 1927-ben neoromán stílusban felépült templom védőszentjét, Szent Lászlót szimbolizálja. A római uralom idején a községen keresztül vezetett Poetivio felé a legjelentősebb út a „Borostyán út”, a nyomvonalra épült az 1830-as években téglából és kőből készült híd. A helyi idősebb emberek „római hídként” emlegetik, melynek metszete a pajzs pólyahelyén van. A pajzsláb kék színe áttételesen a nagyközségben élő emberek boldogságát is érzékelteti.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben