Véménd

2023. február 20.

Véménd lakossága

Véménd lakossága 1261 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Véménd
  • Lakosság: 1261 fő
  • Irányítószám: 7726
  • GPS koordináta: N46.1569 E18.6162
  • Terület: 31.81 km2
    • Ebből belterület: 2.02 km2
    • Ebből külterület: 29.79 km2

Véménd címere

Véménd címere

Címer eredete és jelentése

Álló, háromszög alakú pajzson látható. Zöld színű mezejében a jobb szélén sárga színű (arany) sarló, mely lebeg. A címerpajzs közepén álló, szintén lebegő ekevas látható. Ez is sárga színű (arany). Amíg a sarló jobbról balra néz a címer középpontja felé, addig az ekevas balról jobbra néz. A bal felső sarokban található a hatágú, ezüstszínű (fehér) csillag.

A címerpajzs felett hatágú korona látható, mely díszítőkorona és nem rangjelölő. A korona ötlombú.

A sisaktartó piros, zöld és sárga színű. A címerpajzs alatt lebegő íves sárga, zöld színű szalagon fekete színnel a felirat „VÉMÉND”.

A sarló képe és a címer bal felső sarkában lévő csillag formált.

A bal felső sarok meghatározásánál mindig a pajzsot tartó személy nézőpontját kell figyelembe vennünk, és nem a sajátunkat! Ennek alapján határozzuk meg a címer esetében a különféle irányokat. Mivel ennek a csillagnak eredeti jelentése nem azonos a II világháborúban hírhedté vált zsidó „Dávid csillag”, hiszen ennek a csillagnak mások az arányai, más a formája. Inkább ragyogó, erőteljes, „élő” csillag asszociációját kelti, mintsem a már korábban említett zsidó jelképét.

Elhelyezését tekintve a címer főhelyére a szántóföldi termelésre utaló jelek kerültek: az ekevas és a sarló. Az első rápillantáson túl további jelentése is van ezeknek a jeleknek.

Az eke a jelképek között a férfit (illetve a phalloszt) szimbolizálja. A logika alapján az ennek nyomán keletkező barázda a nőt. A szántás ekképp a megtermékenyítés (közösülés), illetve az éginek – ezért lebegő ekevas – és a földinek a találkozása.

A sarló a halál és az újjászületés jelképe. Eredetileg azoknak a föld- és termékenységisteneknek volt az attribútuma, akik egyúttal az aratás (a halál) és az újjászületés istenei is voltak. (Az aratáskor meghaló búza egy része a táplálékot adja, másik része, a vetőmag pedig az újonnan sarjadó élet záloga.)

A hatágú csillag vagy Dávid-csillag (más néven Dávid pajzsa) Salamon pecsétje/ ma Izrael államjelvénye. Ez eredetileg nem kizárólagosan zsidó jelkép két egyenlő oldalú háromszög fonadéka, amely az aktív-passzív, férfi-nő, anyag-lélek, levegő-föld, tűz-víz ellentétpárok egységét szimbolizálja.

A három darabból álló ábra is ősi jelkép. A címer alapszíne a zöld. Ez a tavasz, a feltámadás reményének, az Édennek, az újjászületésnek a színe. A fehér színű (ezüst) csillag jelképe az isteni fénynek, a boldogság, a megvilágosodottság színe. Jelképe továbbá a tökéletességnek, a tisztaságnak is és az ártatlanságnak. A sárga szín (arany) az erény, az erkölcsösség, az értelem, az ész és az örökkévalóság szimbóluma. A piros a vér, az élet színének szimbóluma.

A korona díszítőelemként szerepel, nem rangjelölő koronaként a címeren.

A címer összhatásában egyszerű és tiszta képet mutat. Középpontban az eke, a sarló, a csillag motívumával. Egyszerűségében is színes, érdekes, a sisaktartó visszafogottan mozgalmas. Ez a kettősség tükrözi ez által egy ilyen kis település, mint Véménd életének állandó, változatlan és ugyanakkor alakuló, változó mozzanatait.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben