Újszentiván

2023. február 20.

Újszentiván lakossága

Újszentiván lakossága 2124 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Újszentiván
  • Lakosság: 2124 fő
  • Irányítószám: 6754
  • GPS koordináta: N46.183 E20.183
  • Terület: 15.49 km2
    • Ebből belterület: 1.26 km2
    • Ebből külterület: 14.23 km2

Újszentiván címere

Újszentiván címere

Címer eredete és jelentése

Álló, három részre vágott, csücskös talpú pajzs, melynek közepén egy belső, kerek pajzs található. Ezen belső pajzson egy vízben álló és egy vízben térdelő alak helyezkedik el, a háttérben egy kereszt. A három részre vágott külső pajzs felső részében (kék alapszínnel) egy kiszáradt fatörzsből új hajtás nyílik, a bal részben (arany alapszínű) egy gabonakalász található, míg a jobb részben (piros alapszínű) egy templom áll. A pajzs alján kék habos pólya fut végig.

Újszentiván címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A vízben található két alak a falu nevét jelképezi. Szentiván németre fordítva: Sankt Johann. Iván a szlávból kölcsönzött magyar név, amely Keresztelő Jánost jelent. A helység első nevét első temploma védőszentjének köszönheti. E templom körül alakult ki az első település, amely a századok folyamán megsemmisült. A kiszáradt fatörzs ezt a pusztulást jelenti, míg a friss hajtás azt az újjászületést, ami 250 évvel ezelőtt történt a falu életében. A búza a helyi gazdasági élet egy kiemelkedő ágát, a mezőgazdaságot ábrázolja.

A templom pedig a mai község legnagyobb értékére, a görögkeleti ortodox templomra utal, mely már 1760-ban állt. A görögkeleti szerbek gondozását a mindenkori pópa látta (látja) el, akinek Újszentivánon volt (van) a székhelye. A három rész a falu három nemzetiségét jelképezi: a magyarokat, a németeket és a szerbeket, az ő összefonódottságukat Újszentiván múltjában.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben