Túrricse

2023. február 20.

Túrricse lakossága

Túrricse lakossága 578 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Túrricse
  • Lakosság: 578 fő
  • Irányítószám: 4968
  • GPS koordináta: N47.9738 E22.7659
  • Terület: 12.99 km2
    • Ebből belterület: 1.04 km2
    • Ebből külterület: 11.95 km2

Túrricse címere

Túrricse címere

Címer eredete és jelentése

A címerpajzs csücskös talpú, felső részében szimmetrikusan két, befelé homoruló ívvel. Fölötte a község neve. A címerpajzsot tölgylevél koszorú fogja körbe mindkét oldalról. A levelek között makkokat találunk. A címerpajzs három vonallal vágott. Közülük a legalsó hullámos.

A felső vágásban három búzakalász látható középen. A középső vágásban balról jobbra a túrricsei református templom és a harangláb grafikus képe helyezkedik el. A folyóvonalat jelképező hullámos vágás alatt egy balra néző hal ábrája található.

A helységnév fekete. A címerpajzs körvonala arany. A tölgylevelek zöld, a makkok aranyszínűek. A felső vágás által kijelölt rész vörös, a búzakalász aranyszínű. A templomot tartalmazó mező ezüst, a templom grafikája fekete. A folyóvonal fölötti rész zöld, az alatt kék. A hal ezüstszínű.

A tölgykoszorú a település Erdőháton jellemző fáját, a búzakalász a település mezőgazdasági jellegét, a templomkép a református többségű lakosságot, a folyó a hallal a további természeti értékeket (Túr folyó) jelenti.

Tuzsér nagyközség

Tuzsér jelvénye (signum) álló, jobbról és balról enyhén ívelt, csúcsaiban csapott, csücskös talpú (reneszánsz) pajzs, melyet a pajzs vonalában haladó aranykeret (bordure) fog közre. A pajzsmezőt a pajzsköldök magasságában domború, dongás aranyfonal (fascia minuta) osztja ketté.

A felső, zöld mezőben, közvetlenül a dongás fonalra helyezve, szembenézetben hármas aranyos kapuboltozat felett ellenívek közé fogott kerek (ún. órakört formázó, de óra nélküli) barokk aranyhomlokzat lebeg. (Utalás a Lónyay-kastélyra.)

A pajzs alsó, kék mezejében – az egykori pecsétképnek megfelelően – jobb-feljárós, ezüstpallókból és gerendákból rótt híd helyezkedik el, rajta középütt stilizált ezüst emberalak, fekete betétes köpenyben és keménykalapban halad balra, s bal kezével a híd ezüst karfájába kapaszkodik. A híd alatt két hullámos ezüstcsík jelképezi a Tiszát.

A pajzsra a Lónyay család egykori címerére utaló, szembenéző, természetes színű, fekete bélésű, lebocsátott rostélyú harci sisakot helyeztek, nyakában ezüstszalagon ezüstmedállal. A sisakon ötágú (három levél között két gyöngy) nyitott aranykorona helyezkedik el. Sisakdíszként a középső levél hegyén egyetlen aranylevelével jobbra mutató, aranyos kontúrral kihúzott vörös alma van. A foszlányok: jobbról kék és arany, balról vörös és ezüst.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben