Tiszasziget

2023. február 20.

Tiszasziget lakossága

Tiszasziget lakossága 1771 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Tiszasziget
  • Lakosság: 1771 fő
  • Irányítószám: 6756
  • GPS koordináta: N46.17 E20.17
  • Terület: 26.88 km2
    • Ebből belterület: 2.07 km2
    • Ebből külterület: 24.81 km2

Tiszasziget címere

Tiszasziget címere

Címer eredete és jelentése

Tiszasziget címere álló, reneszánsz pajzs. Kék mezejében a pajzsderékon habos ezüstpólya fut keresztül. A pólya felett faragott zöld oszlopon kiterjesztett szárnyú, fegyverzett aranyos sas fordul enyhén jobbra, jobb szárnya alatt négyes vitorlázatú vörös szélmalom, bal szárnya alatt egytornyú stilizált várkastély helyezkedik el. A pólya alatti mezőben három zöld dohánylevélen aranypénz látható Mária Terézia királynő (balra néző) portréjával (valódi verete ezüsttallér volt).

A pajzs felső élére aranyos zsinórzatú és bojtú vörös 48-as honvédtábornoki sapka van elhelyezve enyhén jobbra fordítva.

A foszlányok: jobbról vörös és arany, balról kék és ezüst.

Tiszasziget címere a beszélő címerek (tesserae loquentes) kategóriájába tartozik. A habos pólya a település mellett kezdetektől folyó Tiszát szimbolizálja. A zöld oszlop, rajta a magas röptű sassal – a magasság és mélység ellentétpárját kiemelve – jelzi, hogy itt található az ország legmélyebb pontja. de a ragadozó madár – a magasság kedvenc totemállatainak egyike – azt is jelképezi, hogy a terület a honfoglalás óta lakott.

E vidék Szent Gellért koráig visszavezethető gazdag gabonatermő voltára utal a szélmalom, a vár pedig az egykori, Térvár határrészben még a múlt század végén is romjaiban álló kisebb erősség emlékét idézi.

A honvédcsákó egyrészt azt a sikeres offenzívát idézi fel, amelyet 1849 márciusának végén Perczel Mór tábornok indított meg itt, Szentiván és Vedresháza térségében az udvart kiszolgáló szerb csapatok ellen, másrészt az elmúlt ezer esztendőből azokat a hősi erőfeszítéseket, amelyeket nehéz időkben és a nagy világégések időszakában a helyi lakosság legjobbjai, akár életük feláldozása árán is, vállaltak.

A foszlányok növényi ornamensekbe átcsapó burjánzása pedig a település elszánt élni akarását, a szebb, boldogabb jövőbe vetett reményét fejezi ki.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben