Talanoa Párbeszéd

2023. március 24.

A Talanoa Párbeszéd egy hagyományos csendes-óceáni szó, amelynek jelentése „nyitott és tiszteletteljes párbeszéd”. A Talanoa Párbeszéd egy olyan kommunikációs módszer, amelyet a klímaváltozás és a fenntartható fejlődés témájában alkalmaznak. A módszer célja, hogy elősegítse a különböző érdekcsoportok közötti párbeszédet és együttműködést, valamint hogy megteremtse a bizalmat és a kölcsönös megértést.

A Talanoa Párbeszéd három fő elemből áll: az őszinteségből, a nyitottságból és a kölcsönös megértésből. Az őszinteség azt jelenti, hogy az emberek őszintén beszélnek a saját tapasztalataikról és érzéseikről. A nyitottság azt jelenti, hogy az emberek nyitottak mások véleményére és tapasztalataira. A kölcsönös megértés pedig azt jelenti, hogy az emberek igyekeznek megérteni a másik fél álláspontját és érdekeit.

A Talanoa Párbeszédet először a 2017-es ENSZ Klímakonferencián alkalmazták, és azóta számos országban és szervezetben alkalmazzák. A módszer segít az érdekcsoportok közötti párbeszéd és együttműködés előmozdításában, és hozzájárul a fenntartható fejlődés és a klímaváltozás elleni küzdelem sikeréhez.

Ajánló