Tab

2023. február 20.

Tab lakossága

Tab lakossága 4149 a KSH adatai szerint.

Település adatok

  • Település neve: Tab
  • Lakosság: 4149 fő
  • Irányítószám: 8660
  • GPS koordináta: N46.7295 E18.0329
  • Terület: 25.86 km2
    • Ebből belterület: 3.97 km2
    • Ebből külterület: 21.89 km2

Tab címere

Tab címere

Címer eredete és jelentése

Tab címere összetett pajzs. Az öregpajzs közepén elhelyezkedő csücskös talpú boglárpajzs fekete mezejében jobbra forduló, fegyverzett, koronás aranyoroszlán lép jobbra, jobb mancsában aranyszablyát emel feje fölé. Az öregpajzs ún. arma cum fasciis pinulata, azaz vörös szalagokkal nyolc szárnyszerű részre osztott pajzsfelületű, amelyen a címerképek – a heraldikai irányok figyelembevételével – az alábbiak szerint foglalnak helyet:

Az első (kék) mezőben részben takarásban lévő, kiterjesztett szárnyú ezüsthattyú a fejét jobbra fordítja, vörös csőrében hatágú aranycsillagot fog. A második (kék) mezőben balról kinyúló ezüstpáncélzatú kar természetes színű kezében aranylevelekkel ékes borostyánágat tart. A harmadik (kék) mezőben növekvőben lévő aranyszarvas ugrik jobbra, nyakát jobbról arany nyílvessző üti át. A negyedik (vörös) mezőben jobbra és balra hajló, leveles zöld szőlőtőkén egy-egy arany szőlőfürt lóg. Az ötödik (kék) mezőben, részben takarásban, emberábrázatú holdsarló felett hatágú aranycsillagon balra forduló, emelt szárnyú, vörös csőrével begyét tépő ezüstpelikán áll. A hatodik (kék) mezőben ezüst kőkockákból rakott, fekete kapuzatú, tagolt oromzatú bástya foglal helyet. A hetedik (arany) mezőben, részben takarásban lebeg egy kiterjesztett szárnyú, szembeforduló aranykoronákkal ékesített, kétfejű fekete sas. A nyolcadik (kék) mezőben fodrozott ezüstvízen zöld levelű aranybugájú sás felé úszik balról jobbra haladva egy aranykoronás, szárnyát kiterjeszteni készülő arany vadkacsa.

Az öregpajzsot oromzatában tagolt, ötágú arany falkorona díszíti fekete béléssel, heroldalakjai pedig jobbról és balról a pajzsfő magasságáig érő, lépő, fegyverzett, szemükön a pajzstól eltartó aranynyíllal átlőtt aranyoroszlánok.

Tab városának címere beszélő címer, amennyiben az egykori birtokosai emlékét idézi fel motívumaiban az alábbi sorrend szerint:

A boglárpajzs szablyát tartó arany oroszlánja, az ezüstbástya, az aranyszőlős tőke, valamint az aranymezőben szárnyait terjesztő kétfejű fekete sas és az öregpajzs páncélos, borostyánt emelő karja a Hadik család címeréről, a csillagot tartó ezüsthattyú a Rozgonyiak címeréről, a Holdsarlón begyét tépő pelikán a Mérey család címeréről, az átlőtt nyakú, szökellő szarvas a Fajszi-Ányos-címerről, a koronás arany vadkacsa a Nádasdyak címeréről.

A falkorona a várossá válásnak állít emléket.

Ajánló

Hulladékgazdálkodás

Hulladékgazdálkodás

Mi az a hulladékgazdálkodás? A hulladékgazdálkodás az a folyamat, amelynek során a hulladékot kezelik, tárolják, szállítják és ártalmatlanítják. A...

bővebben
A legszebb lombházak Magyarországon

A legszebb lombházak Magyarországon

A kikapcsolódás különleges módja, amikor a természetben, de mégis épített környezetben tudunk pihenni. A lombházak két világ egyesítenek: egyszerre...

bővebben